A fiataloknak is üzentek – Idősek Napja a soproni intézményekben

Képek forrása: Soproni Szociális Intézmény

Október első napja nem más, mint az Idősek Napja, ezért a hagyományokhoz híven az Ikva Idősek Otthonába és Balfi úti Idősek Otthonában egyaránt változatos programokkal és előadásokkal készültek a Soproni Szociális Intézmény (SOSZI) lelkes munkatársai a bentlakóknak, hiszen ez a kitüntetett nap kifejezetten róluk szól. A Balfi úti Idős Otthonban és az Ikva Idősek Otthonában is változatos programokkal szervezkedtek, ez utóbbi intézmény negyed százados fennállását is most ünnepelhette.

Az intézmény beszámolóját ismertetve, az Ikva Idősek Otthonában már hetekkel ezelőtt elkezdődött a készülődés, ugyanis két fontos eseményt is ünnepeltek ezen az a napon: az Idősek Napját és az otthon fennállásának 25. évfordulóját. Egyetlen perc belefektetett energiáért sem volt kár, ugyanis a hangulat igazán családias és meghitt volt ezen a hűvös délutánon. A dolgozók a megszervezett műsor mellett szeretetcsomaggal lepték meg a lakókat.

Nem véletlenül esett a kiváló szociális szakemberek választása az ajándék versre, ugyanis az otthon lakói a művészetek és az irodalom szerelmesei. A műsort is ennek mentén alakították, ugyanis a Szabadművész Alapítvány elnöke, Gerencsér Norbert és Czákler Zita kápráztatta el irodalmi előadásukkal a lakókat. A műsor után visszaemlékeztek lakók a fiatal éveikre, majd üzenetet is küldtek a mostani generációjának, a fiataloknak – ezekben a saját élettapasztalatukat osztották meg a leendő olvasókkal.

A Balfi úti Idős Otthonban is emelt hangulatban telt az Idősek Napjára szervezett rendezvény, felhőtlen és vidám napot tölthettek el közösen.

Az alkalmat összefoglalva megosztották, a generációk találkozása mindig csodát szül, így a műsort a Király Jenő utcai óvoda Maci csoportjának tagjai nyitották meg. Ezután az egyik dolgozók, Nagy Andrea és lánya, Nagy Dóra olvasta fel Janikovszky Éva Nagymama sors című írását. A prózai előadás után a sort Pregardt-Paul Eszter fuvolaszóval folytatta, ugyanis a Varázsfuvola című művet adta elő az időseknek. De ezzel még nem ért véget a műsor, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin munkatársak énekkel készültek, majd a Soproni Szociális Intézmény tánckara lépett fel a műsor zárásaként. Táncos előadásukba még az időseket is bevonták.

A délelőtti műsor végén közös vendégségre hívták az időseket, amit élőzene kíséretében fogyaszthattak el. A délután sem maradt program nélkül, a Soproni Múzeum ismert munkatársa, Bolodár Zoltán Retro Sopron képes előadásával a lakók a több mint 150 éves Városszépítő Egyesület munkásságával ismerkedhettek meg.

A Balfi úti Idősek Otthonában a rendezvény kétnapos volt, így a második napon a következő előadásokat tekinthették meg a résztvevő idősek: Waldorf Iskola 3. osztályos tanulóinak előadása, Nagy Andrea felolvasása, Sütő Ildikó verselőadása és felolvasása, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin kánonja, majd a műsor zárásaként ismét a tánckaré volt a főszerep.

A Soproni Szociális Intézményben lezajlott rendezvényeket az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány segítségével valósították meg.

Képek forrása: Soproni Szociális Intézmény