84 férőhelyes bölcsőde épül az Anger rétnél

Hat csoportos, három nevelési egységes bölcsőde épül a soproni Anger rétnél 2022. júniusában / Fotó: cyberpress.hu

Látványosan haladnak a munkálatok a soproni Anger-rét melletti területen, a Balfi útra merőleges Hillebrand Jenő utcában. Évek óta tervben volt már a területen egy nevelési-oktatási intézmény megvalósítása, ez végül bölcsőde formájában készül el pályázati támogatásból. A fejlesztés által az újonnan benépesült városrészek, így az Aranyhegy és a Pihenőkereszt lakóparkok ellátottsága is javulni fog.

A projektmegvalósítás körüli nehézségeket még 2020 elején ismertettük, hiszen az eredeti elképzelések szerint először óvoda épült volna. A beérkezett árajánlatok és a rendelkezésre álló forrás azonban nem került közös nevezőre, ellenben bölcsődefejlesztés jelentős támogatást szerzett a városvezetés. Az év végére az engedélyeztetések is összeálltak, majd végül 2021-ben került meghirdetésre a bölcsőde kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás.

Sopron bölcsődei férőhelyeit a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezésében bővítik, az új, 3 nevelési-gondozási egységes, 84 férőhelyes bölcsődeépület és kiegészítő építményei tárgyában 2021. december 30-án kötöttek vállalkozási szerződést. A legkedvezőbb ajánlattevőnek nettó 797 millió forint értékben adott megbízatást a Soproni Önkormányzat. A felhívásra ajánlatot nyújtott be tovbbá a Stettin-Hungária, a Nemes Bau Plusz, a Horváth Color, a FÉSZ és a Dreiszker is.

A 1,5 hektáros terület 8,84%-ban kerül beépítésre, a 4,3 méter magas épületben 6 db 14 fős csoportot alakítanak ki. A telken belül 23 db parkolóhely és 15 db kerékpártároló kerül elhelyezsére. A teljeskörű akadálymentesítés többek között magába foglalja a járda, az ajtók, a mosdó, a közösségi terek akadálymentes kialakítását. A közbeszerzési dokumentáció részletezi azt is ,hogy a tervezett fűtési rendszer 35/30 °C-os névleges hőfoklépcsőjű padlófűtést, kiegészítve 35/30 °C-os falfűtést foglal magába. Az épületben hővisszanyerős szellőztető rendszer kerül kialakításra. Az épületben hőszivattyús rendszer fogja táplálni a meleget.

Az épület berendezésről az önkormányzat külön beszerzésben dönt, várhatóan a június 30-i közgyűlésen e kapcsán a közbeszerzési terv is módosításra kerül. A város délkeleti területén épülő bölcsőde eszközbeszerzésére nyílt pályázati eljárást indítanak meg júliusban.

A Hillebrand Jenő utca ad helyet az új soproni bölcsődének / Fotó: cyberpress.hu archívum