Végleges: két jelölt indul az előválasztáson Sopronban és környékén

cyberpress.hu összeállítás / Ellenzéki előválasztás 2021 GY-M-S 04. OEVK

A tavalyi esztendő végén megállapodás született hat magyar ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) között, a 2022-es országgyűlési választáson való együttműködésről. Ennek tartalma, hogy a választáson közös listát és mind a 106 választói körzetben közös jelöltet állítanak, valamint ezeket a jelölteket, és a miniszterelnök-jelölt személyét előválasztáson fogják eldönteni.

Lezárult a nyilvántartásba vételi regisztráció, augusztus 23-a hétfőtől pedig már az aláírásokat is gyűjtik a jelöltek és támogatóik a soproni és környékbeli utcákon. Ahhoz, hogy az előválasztáson valóban jelöltté válhassanak és szavazatot kaphassanak, országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek esetén legalább 400 ajánló aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz.

Az elovalasztas2021.hu oldalon Győr-Moson-Sopron megye 04. sz. választókerületében, Sopronban és a hozzá tartozó harmincegy kisebb településen két jelölt nyilvántartásba vétele vált véglegessé:

  • Jakál Adrienn (Jelölő szervezetek: Párbeszéd, MSZP / Választott frakció: Párbeszéd)
  • dr. Brenner Koloman (Jelölő szervezetek: Jobbik, LMP, DK, Momentum, MMM, ÚVNP / Választott frakció: Jobbik)

Az előválasztáson való indulását korábban a Momentum támogatásával jelezte Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde, valamint jelöltségét Simon Zoltán (DK) is többször megerősítette. A végleges nyilvántartásba nevük és jelöltségük nem került be.

A jelöltek a feltételeknek megfelelve közzétették nyilvános önéletrajzukat, valamint vagyonnyilatkozatukat is. Fedhetetlenségi nyilatkozatot írtak alá és közös etikai kódex, értéknyilatkozat és önkormányzati exkluzivitási nyilatkozat került elfogadásra.

A jelöltek egyikét az előválasztáson résztvevők hatalmazzák fel arra, hogy a 2022. tavaszi országgyűlési választáson az ellenzéki összefogás színeiben a kormánypártok képviselőjének reményeik szerint egyedüli kihívója legyen.

Legutóbb 2018-ban volt országgyűlési választás Magyarországon, a választókerületben szavazásra jogosult választópolgárok száma 75 771 fő volt. A szavazás napján 57 312 fő (75.64 %) jelent meg , és 56 825 db érvényes szavazat érkezett be.

A térség megválasztott országgyűlési képviselője, az első ciklusát kitöltő Barcza Attila (Fidesz, KDNP) lett 30 936 (54,44 %) szavazat mellett.

A szavazatok kevesebb mint felén a többi tíz jelölt osztozott, dr. Brenner Koloman (Jobbik) 10 301 (18.13 %), Póczik Roland (MSZP, Párbeszéd) 9 558 (16.82 %), Szakács Gyula (LMP) 2 545 (4.48 %), valamint többek között Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde (Momentum) 1 824 (3.21 %) voksot kapott.