Utakra, utakra és még több útra jön pénz

Illusztráció / Aszfaltozás / Fotó: Koszorú Mihály

Utak, járdák, hidak és kerékpárforgalmi létesítmények építésére valamint azok felújítására ítéltek meg támogatást az elmúlt időszakban. A soproni választókerületben huszonnyolc sikeres pályázatról számolt be Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán.

A Belügyminisztérium felhívásán Ágfalva, Egyházasfalu, Fertőd, Fertőszentmiklós, Harka, Nagycenk, Nagylózs, Pereszteg, Petőháza, Pinnye, Répcevis, Sopron, Szakony, Újkér és Zsira szerepelt eredményesen. A központi költségvetés forrásából Sopron 44,2 millió forint támogatást kapott, a kisebb települések jellemzően 10 és 20 millió forint közötti összegből építhetnek belterületi utat vagy járdát. Ezek becsléseink szerint egy-két utca aszfaltozását, vagy nagyobb járdaszakaszok teljes felújítását fedezik, melyek mindenképpen hiánypótló beruházások a helyben élők számára.

Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására országosan 1498 pályázó volt, 1434 település részesült a 25,8 milliárd forintos keretösszegből. A belterületi utak felújítására kiírt felhívás volt a legnépszerűbb, 1220 önkormányzat nyert el forrást.

Az ötezer főnél kisebb települések népességmegtartó képességének növelése érdekében elindított Magyar Falu Programban szinten eredményt hirdettek a közelmúltban. A kormány hitvallása szerint a magyar vidék fejlesztése és fejlődése mellett tette le voksát, ezért a magánszemélyek részére elérhető falusi csok mellett a civil és egyházi szervezetek és az önkormányzatok számára is lehetőségeket kínál a program keretében. Idén tizennégy pályázati kiírás jelent meg, nem utolsó sorban az utak, hidak, kerékpárforgalmi létesítmények építésére, felújítására is lehetett pályázatot benyújtani.

Ágfalva 14,4 millió, Ebergőc 19,9 millió, Fertőd 19,9 millió, Fertőszentmiklós 19,9 millió, Fertőszéplak 19,9 millió, Hegykő 19,9 millió, Hidegség 17,9 millió, Nagylózs 15,1 millió, Petőháza 19,9 millió, Sarród 20 millió, Sopronkövesd 10 millió, Újkér 11,8 millió, Völcsej 11,9 millió forintos támogatásban részesült szintén 100%-ban hazai forrás terhére.

Eddig összesen 40 milliárd forintot fordíthattak a Magyar Falu Programban önkormányzati utcák építésére, idén 319 nyertes pályázat született.

Külterületi utak felújítását is támogatja a kormányzati politika kiemelt stratégiai programja, jelenleg például a 84. sz. főúton zajlik a fejlesztési munka.

Illusztráció / Fotó: cyberpress.hu / Leczovics Zsolt