Újabb magyar képviselő kényszerülhet lemondani EP-mandátumáról?

Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. / Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Meglehetősen komoly, milliárdos nagyságrendű vádakkal kell szembenéznie hazánk egyik brüsszeli szószólójának, aki ráadásul nem is kormánypárti padsorból került a hírek kereszttüzébe. Egyes értelmezések szerint akár politikai pályafutásának végét is megágyazhatja az a kirajzolódó botrány, melynek középpontjában Cseh Katalin a Momentum Mozgalom képviselője áll.

Mivel ma már megszámlálhatatlanul sok netes hírportál próbál igazodási pontot mutatni az online olvasóknak, mellékes is, hogy az eddig kevésbé ismert bennfentes.net hasábjain robbantották az ügyet. Az első részleteket – amolyan ördög ügyvédje stílusban – a névtelenségbe, jobban mondva állarc mögé bújva csepegtették a kiszivárogtató leleplezők. Azóta világossá vált, céges és pályázati dokumentumokkal alátámasztva állítják az ügyet feltáró lapok: a Cseh Katalin által ügyvezetett cégek mintegy 4.8 milliárd forintnyi európai uniós támogatási forrást vettek fel az elmúlt években.

Addig persze nem is lenne gond, hogy egy magyar vállalkozás uniós pénzek lehívásával is tud fejlődni, hiszen virágozzék minden virág, kapjon esélyt mindenki – mondhatnánk. Azonban erősen visszásnak tűnhet ez az állítás mindaz fényében, amire a Momentum teljes politika eszméjét és létezését alapozta. Fő kommunikációjukban visszatérő panel, hogy csak a kormányközeli cégek nyernek el eu-s pályázatokat, azonban erre teljes mértékben rácáfolnak Cseh Katalin céges támogatásai.

Cseh Katalin még a Magyarországnak szánt források felfüggesztéséért is kampányolt, így a Fidesz közleményénben a baloldali kétszínűség iskolapéldájának nevezte az esetet.

Visszás lehet a megítélése annak is, hogy a családi céget 2013 és 2018 között ügyvezető Cseh Katalin arra hivatkozva nyert uniós pénzeket, hogy a 2024-es magyarországi olimpia megszervezésében vesz részt. Ez idő alatt a Momentum égiszével a NOlimpia kampány sikeresen torpedózta meg a magyar kormány olimipa rendezési törekvéseit.

Mivel mindezidáig csak főként csak a kormánnyal szemben hangzott el vád a politikusok látványos meggazdagodásával kapcsolatban, így ez a részleteiben is alapos ügy új megvilágításba is helyezheti az ellenzéket, de főként egy a magyar parlamenten kívüli, a rendszert alapjaiban megreformálni kívánó feltörekvő Momentum Mozgalom pártot.

Megszokhattuk már, hogy a szüntelen kampányolás és folyamatos zavarkeltésben nehéz komolyan venni egy-egy ügyet, ám ilyem horderejű történet bizony nem vet jó fényt a baloldali összefogásra.

Cseh Katalin a vádakkal kapcsolatban Facebook-oldalán röviden azt írta, egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született róla a porpagandagyárakban. Szerinte milliárdokat összeszedő politikusról és állítólagos korrupcióról beszélnek, ami hazugság. Többek között azt is hozzátette, hogy véleménye szerint a korrupcióellenes tevékenysége zavarja a Fideszt, és a szükséges jogi lépéseket megteszi az ügyben.

De nem csak Cseh Katalin, hanem az illetékes hatósági szervek is nyomozást indítottak a sajtóbeszámolók szerint.

Nem tudni, hogy az ügy milyen kimenetelre számíthat, azonban ismét egy olyan történt lett a közbeszéd része, mely sokak nemtetszését és ellenérzését váltja ki, összességében pedig a mindekori pártpolitikába vetett bizalmát rengeti meg.

B.N.