Több tízezren tüntettek Bécsben az elrendelt kötelező koronavírus oltás ellen

Fotó: OE24 / APA / Florian Wieser

Több tízezren vettek részt szombaton délután azon a tüntetésen Bécsben, melyeket a nemrégiben bejelentett intézkedések miatt hirdettek meg. Ismeretes, Ausztriában többek között újabb kijárási korlátozást vezetnek be oltott és oltatlan állampolgároknak egyaránt, februártól pedig kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltás beadatását. A tüntetésre két nappal a negyedik teljes lockdown, azaz a lezárás előtt került sor. 

A rendőrség ismertetése szerint 38 ezren vettek részt a demonstráción, az szervező Szabadságpárt (FPÖ) 100 ezer főre teszi a résztvevők számát. A tüntetők többsége békésen vonult, előzetesen 1300 rendőrt vezényeltek ki az utcákra. Felfokozott volt a hangulat az osztrák fővárosban, összecsapások is történtek. A tüntetők egy része tárgyakkal dobálta meg a rendőröket, könnygáz bevetésre is sor került.

A résztvevők többsége nem tartotta be a jelenlegi maszkolásiviselési előírásokat, bár a szervezők többször felhívták a figyelmet hangosbemondón keresztül a szabályokra, miszerint FFP2 maszkot kell hordani, vagy 2G szabály szerinti igazolással kell rendelkezni.

A tüntetés nagyrészt békés volt, de a rendőrség is beszámolt arról, hogy néha felforrósodott a hangulat. Többen ellenálltak a karhatalmi fellépésnek, füstbombákat robbantottak, a tisztviselőket és egy szabadúszó újságírót pedig üvegekkel és dobozokkal dobálták meg. Tíz fő letartóztatásról rendelkeztek és tíz esetben vádat emeltek. Rendőri körök beszámolója szerint egy esetben meg kellett akadályozni egy rendőr lőfegyverének a biztonsági tokból való kiragadását is. Több tüntető sárga csillagot viselt “oltatlan” felirattal, és plakátokat tartottak a magasba, “így kezdődött 1938-ban is” és “Schallenberg = Mengele” felirattal, utóbbit a kancellára értve.

Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter késő délután mondott köszönetet a rendőröknek. Teljesen elfogadhatatlannak minősítette, hogy a tüntetés során rendőrökre támadtak, és tiltott önkényuralmi jelképeket jelenítettek meg. A néppárti politikus felháborodott azon is, hogy a demonstrálók egy része sárga csillagot viselt. Ez nemcsak teljesen ízléstelen, hanem lekicsinyli a nemzetiszocialisták bűneit, és megsérti a náci diktatúra áldozatainak millióit és családjaikat. – vélekedett, hozzátéve: a rendőrség professzionálisan járt el, egy nehéz helyzetben garantálta a biztonságot.

Fotó: OE24 / Vinjana Manset Haber

 

Bővebb forrás: oe24.at