Szabadtéri installáció idézi fel a soproni népszavazás történelmét

A soproni népszavazással kapcsolatos kiállítás a bástyagödörben / Fotó: cyberpress.hu

A 1921-es soproni népszavazással kapcsolatos szabadtéri kiállítás épült fel a napokban a várkerületi Rondellánál, a Bástya téren. A Soproni Múzeum tárlata az 1918-1921 közötti időszakot mutatja be.

A különleges installáció bonyolultsága az akkori történelmi események nehézségére utal, a tárlaton minden részlet jelentőséggel bír – idézi fel az intézmény Facebook-oldala a kiállítás kurátora Dr. Tóth Imre múzeumigazgató szavait. Az díszkivilágítással rendelkező installáció őszig fogadj az érdeklődő látogatókat a bástyagödörben. A Rondella előtti tér visszatérő helyszíne az ideiglenes szabadtéri kiállításoknak Sopronban, természetesen a mostani alkotás is rendelkezik a szükséges építésügyi engedéllyel.

A száz évvel ezelőtti népszavazás többségi eredménye értelémben Sopron és a környező települések arról döntöttek, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. Ezt követően magyar országgyűlés a Civitas fidelissima, azaz a Leghűségesebb város rangot adományozta Sopronnak. A centenáriumi évfordulóról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata emlékév keretében ünnepi programsorozattal kíván megemlékezni, ehhez kapcsolódik a múzeumi tárlat is.