Parkolóház: sok soproni autó kisebb helyen is elfér!

Ötszintes parkolóházat építenek a soproni Árpád utcában 2021. májusában / Fotó: Koszorú Gábor

Elérte a legfelső, ötödik szintet az új soproni parkolóház, amely köré nemrégiben homlokzati állványt telepített a kivitelező. Minden bizonnyal hamarosan megkezdhetik a külső borítás rögzítését is, hiszen nem marad csupasz, szürke beton a hatalmas építmény. Elegáns fahatású, árnyékoló kerámia lamellák adják majd a 14 méter magas épület arculatát, a 622 m²-es környezetbarát zöldtető pedig extenzív tetőkert kialakításával épül meg.

Ötszintes parkolóházat építenek a soproni Árpád utcában 2021. májusában / Fotó: Koszorú Gábor

A parkolóházban 235 személyautónak alakítanak ki helyet, melyből 5 db mozgáskorlátozott parkoló, valamint 4 elektromos töltőállomás is lesz. Ezek felosztása 1 db gyorstöltő és 3 db kétállású normál töltőként valósul meg, de jut hely 26 db motorparkoló és 10 db kerékpártárolónak is. A gyalogos közlekedést a lépcsőház mellett két lift szolgálja ki, a mellékhelységekben pedig 3-3 wc-t alakítanak ki.

A földfelszínen is maradnak parkolóhelyek, de sokkal nagyobb hangsúlyt kap a környezetrendezés, melyet térköves burkolatú közlekedőfelületek szakítanak meg. Hatvannégy darab növénykazettával parkosítanak, zöldfelület kialakítására cserje- és faültetéssel összesen 1318 négyzetméteren kerül sor.

A belvárosi parkolási helyzet enyhítésén régóta dolgozik a Soproni Önkormányzat, az Árpád utcai parkolóház kivitelezése még tavaly augusztusban indult meg hosszan előkészületek után. Önkormányzati, európai uniós és hazai finanszírozásból együttesen készül az új létesítmény, várhatóan idén szeptemberre készül el.

Ötszintes parkolóházat építenek a soproni Árpád utcában 2021. májusában / Fotó: Koszorú Gábor

 

Korábbi bejegyzéseinket az Árpád utcai parkolóház építésével kapcsolatban, illetve a látványterveket ezen a linken lehet elérni!