Lezárult a LANDSCAPE magyar-szlovák projekt

2020. júliusában indult, és 2021. március végén zárult a SKHU/WETA/1901/4.1/021 „LANDSCAPE” magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési projekt. Az Interreg Kisprojekt Alap támogatásával megvalósuló, „Tájértékek az egészség szolgálatában” nevet viselő projekt fő célja az volt, hogy erősítse a két ország közötti együttműködést, és szemléletformáló tevékenységeken keresztül hívja fel a figyelmet az egészségmegőrzés és egészséges életmód fontosságára, mindezt a térségek tájértékeire alapozva.

A LANDSCAPE projekt keretein belül több alkalommal is találkoztak a magyar és szlovák szakértők.

Mind magyar, mind szlovák oldalról 10-10 térségi szakember koordinációjában valósul meg az együttműködés, melyet hazánkban a Fertődön működő Fertő-kör Turisztikai Egyesület, míg Szlovákiában a felvidéki Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás képviselt. A szakemberek a feladata volt a Kneipp filozófiai elemei mentén a térségekben rejlő egészségmegőrző módszerek kidolgozása és az ezekre épülő szemléletformáló kampányok végrehajtása is. A kidolgozott programok a víz gyógyító ereje, a gyógynövények használata, az egészséges táplálkozás, a stresszmentesség, illetve a sport és rendszeres aktivitás egészségmegőrző szerepe köré épültek. Ezek az elemek azok a hagyományos, a táj sajátosságaira épülő ’medicinák’, amelyek a fejlesztési koncepció szerint alapjául tudnak szolgálni a helyi specialitásokkal rendelkező egészségmegőrző programok kidolgozásának, s amelyek széles körben való megismertetése hozzá tud járulni a helyi lakosság egészségtudatosságának növeléséhez.

A projekt zárására 2021. március 30-án került sor az érintett partnerek online és egyben személyes találkozójával Szőgyénben. A találkozón a szakemberek összefoglalták a korábban itt és Fertődön megrendezett tematikus hetek és témanapok tanulságait, valamint bemutatásra kerültek a fenti öt témakörhöz íródott tanulmányok is. A kijelölt térségi fejlesztési stratégia és fejlődési célok összegzését követően a partnerek kijelölték a további munka lehetséges irányait is. A tervek között további szemléletformáló akciók, kampányok végrehajtása szerepel a stratégia irányvonalait követve, de infrastrukturális beruházások végrehajtásának lehetőségeiről is beszéltek a megkezdett közös gondolkodás folytatásaként.

 

Az SKHU/WETA/1901/4.1/021 azonosító számú, „LANDSCAPE – Tájértékek az egészség szolgálatában / Hodnoty kraja v službe zdravia” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A cikk nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.