Korlátozzák az oltatlanok mozgásterét Ausztriában

2G szabály teljes Ausztriában / csak oltottak és felgyógyultak / Fotó: ndr.de

2021.november 15. 00.00 órától új korlátozások lépnek érvénybe a szomszédos Ausztriában, ami elsősorban az oltatlanok számára szigorít a mozgásterük szabadságában. Persze ahhoz, hogy az új rendeletek érvénybe léphessenek, ahhoz még vasárnap este a Nemzeti Tanácsnak is jóvá kell hagynia a döntést, azonban várhatóan ez megtörténik. Mielőtt azonban átfutnánk az új rendelkezéseket fontos tudnivaló, hogy Magyarországról Ausztriába való beutazási szabályok egyelőre nem változnak, tehát elfogadott vakcinákkal való oltási igazolással, gyógyultsági igazolvánnyal vagy pedig érvényes teszttel nem csak a munkavállalók, hanem bármely magyar állampolgár továbbra is beutazhat nyugati szomszédunkhoz.

No, de nézzük mik a legfontosabb rendelkezések a hétfő nulla órától való új szabályozásban. 

A hétfőtől érvényes kijárási korlátozások azokat az embereket érintik Ausztriában, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolvánnyal illetve nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 180 napban túljutottak a koronafertőzésen, vagy nincs érvényes PCR tesztjük. Akik ezek közül egyikkel sem rendelkeznek, azok számára továbbra sem látogathatóak az éttermek, a sportlétesítmények illetve például a fodrászatok (szépségszalonok) sem. Azonban annyira nem szigorú a rendelkezés, hiszen mostantól azok a helyek, mint például az alapvető élelmiszerek vásárlására szolgáló üzletek, a drogériák, a gyógyszertárak, a bankok, a trafikok illetve például a benzinkutakon való tankolási lehetőség számukra is rendelkezésre áll. Szintén mehetnek az oltatlanok orvoshoz és a  védőoltás felvétele is a rendelkezésükre áll. A vallási szükségletek kielégítése céljából mehetnek templomokba is, illetve a fiatalabb korosztály iskolába vagy egyetemre is. A tizenkét év alatti gyermekek teljes mértékben mentesülnek a korlátozások alól, így számukra továbbra is nyitott minden egyéb hely.

A lényeg tehát: 

Az oltatlanok az otthonaikat csak jó indokkal hagyhatják el, orvoshoz, bevásárolni elmehetnek, illetve a munkahelyük és az otthonuk között közlekedhetnek 2021. november 15-től. Ez a rendelet első lépcsőben 10 napig lesz érvényben, ami azonban  meghosszabbítható! 

 

A munkahelyeken a 3G szabály hétfőtől viszont kivétel nélkül érvénybe lép! 

 

A szabályok betartását külön kontrollegységek felállításával próbálják majd ellenőrizni, akik bármikor és bárhol  ellenőrizhetik a 2G meglétét!

 

Az osztrák egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón célzott arra is ( ergo bejelentette ), hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik majd az oltást. Ennek a követelménynek a bevezetési időpontját még nem tette közzé, azonban hamarosan minden bizonnyal pontosítják majd.