Itt lehet regisztrálni az ingyenes osztrák Covid-19 tesztre!

Mint arról beszámoltunk az osztrák kormányzat a koronavírus-járvány megfékezése szempontjából hozott pár újabb rendelkezést, amely tartalmaz némi “lazítást” is, de szigorítást is. Ez utóbbi kategóriába tartozik az a terv, miszerint a határon való átlépést ( az ingázók számára is ! ) negatív PCR vagy antigén  teszthez kötnék, azonban ennek a döntésnek a bevezetési időpontja és pontos feltételei még nincsenek teljesen kidolgozva és várhatóan még további egyeztetések is folynak majd a hét során, többek közt a WKO-val.  Jellemzően azonban sokan úgy gondolják, hogy ez is 2021. február 8-án kerül majd bevezetésre mint a többi kormányzati döntés, azonban erről hivatalos információ cikkünk publikálásakor még nem jelent meg. Persze azért érdemes résen lenni, hiszen  bármi is lesz a végleges döntés, nem árt ha van egy ilyen teszteredményünk. 

illusztráció / cyberpress.hu archívum via web

 

Az előterjesztett döntés értelmében a terv az, hogy azok számára, akik be szeretnének lépni Ausztria területére ( beleértve az ingázókat is ) a jövőben rendelkezniük kell egy hét napnál nem régebbi negatív koronavírus teszttel. Ezeknek a teszteknek az elvégzésére ingyenes van lehetőség az osztrák tesztpontokon, azonban fontos tudni, hogy az ezeken való részvétel előzetesen regisztráció köteles.

Az ingyenes Covid-19 gyorsteszt részvételre regisztrálni az oesterreich-testet.at  oldalon lehet, ahol kiválaszthatjuk azt az adott tartományt, ahol a tesztelést lebonyolíthatjuk. Fontos tudni, hogy amennyiben rendelkezik valaki osztrák lakcímmel annak a lakcíme szerinti adott tartományt kell választania, annak aki pedig nem, annak a regisztráció során a munkáltatójának a székhelye szerinti térséget kell választania. Ez alapján kerül kijelölésre a rendszerben a tartományon belül hogy melyik járási körzetbe irányítja a rendszer a tesztelésre várót.

 

Itt lehet tartományt választani! printscreen

 

A regisztrációs felület könnyen és gyorsan kezelhető. A tartomány kiválasztása után meg kell jelölni egy kattintással, hogy saját vagy pedig más részére foglalunk időpontot, majd ezt követően a személyes adatok megadása következik. ( E-CARD száma kötelező ! ) A lakcím mezőbe értelemszerűen ha rendelkezünk osztrák lakcímmel akkor azt kell megadni, ha nem ( ingázók esetén ) akkor a munkáltató székhelyének címét kell megadni. A kapcsolati adatoknál meg kell adni a saját telefonszámunkat és/ vagy email címünket, hiszen a visszaigazolás majd ide érkezik meg, amit ki kell nyomtatni. A regisztráció során érkezik majd egy PIN kód is, amit meg kell adnunk a felületen azért, hogy véglegesítsük a foglalást. Az oldalon választhatunk  tesztidőpontot a  rendelkezésre álló napok és időpontok közül. ( A burgenlandi oltási és tesztközpontok (BITZ) hétfőtől vasárnapig tartanak nyitva  07.00 és 20.00 óra között. )

A sikeres jelentkezés végén egy kész visszaigazoló lapot (Laufzettel) kapunk, amin szerepel minden idevonatkozó pontos információ , amit javasolt kinyomtatni és a tesztelésre magunkkal vinni.

 

A burgenlandi felület, ahol megkezdhetjük a regisztrációt! printscreen

 

Érdemes azt is tudni, hogy ezek a tesztek antigén gyorstesztek, amelyek során a garatból vagy az orrüregből vesznek váladékmintát egy pálca segítségével. Az eredmény a tesztvétel után jellemzően 15 percen belül már rendelkezésre áll, amiről a visszaigazolást sms-ben vagy e-mailben kapjuk meg. A negatív teszt igazolást érdemes ( javasolt ) kinyomtatni, hiszen később a határátlépésnél sokkal egyszerűbb lesz ebben a formában bemutatni az igazolást, mint mondjuk akkor vacakolni az okostelefonokkal. Ezzel sok időt és bosszúságot spórolhatunk meg magunknak és a többi közlekedőnek is.

Sopronban is több helyen van lehetőség egyébként teszt elvégzésére, amelyek közül vannak olyanok amelyek kétnyelvű igazolást is adnak, azonban fontos tudni, hogy ezek nem ingyenesek. Arról hogy ezek a magyar teszteredmények érvényesek-e az esetlegesen bevezetésre kerülő határellenőrzés során, arról az adott tesztállomáson érdemes tájékozódni.

Az említett osztrák rendszerben való regisztráció egyébként körülbelül 5 percet vesz igénybe és tényleg könnyen kezelhető.

A közvetlen szomszédunkban Burgenlandban egyébként hét ilyen oltási és vizsgálati központ (BITZ) van, ahol ingyenes a tesztelés, amelyek az alábbiak:

 

  • Gols: Dr. Jetelhaus Volksfestgasse 1 (Eingang Birkenplatz), 7122 Gols
  • Eisenstadt: TechLab Thomas-Alva-Edison-Straße 2, 7000 Eisenstadt
  • Müllendorf: Mehrzweckhalle Kapellenplatz 1, 7052 Müllendorf
  • Mattersburg: Bauermühle Schubertstraße 53, 7210 Mattersburg
  • Neutal: Technologiezentrum (TZ) Werner von Siemens Straße 1, 7343 Neutal
  • Oberwart: Informhalle Informstraße 1, 7400 Oberwart
  • Heiligenkreuz: Grenzlandhalle Schulgasse 1, 7561 Heiligenkreuz im Lafnitztal