Így buliznak a bécsújhelyi börtön fogvatartottjai (videó)

Videó képkivágás / Forrás: Ronald Damda / oe24.at

Botránynak titulálja azt az internetre kikerült közel egy órás videófelvételt az oe24.at, amely minden jel szerint Wiener Neustadt (Bécsújhely) város börtönében készült. A videón az látszik, hogy fogvatartott férfiak ünnepelnek terített asztal előtt és kezükben mobiltelefon is van.

Az osztrák börtönökben tilos a mobiltelefon használat, a csempészési kísérletek ismertek a hatóságok előtt. Az 57 perces Youtube-on közzétett videót az osztrák igazságügyi minisztérium is kommentálta. Az elítéltek a büntetés-végrehajtási intézet lazább, úgynevezett csoportos bentlakásos elkülönítőjében voltak. Az APA osztrák állami hírügynökség kérdésére a szóvivő elmondta, a fogvatartottakat az incidenst követően zárkákba helyezték át.

Felelősségre vonásuk gyanánt megkezdték kihallgatásukat, melyet követően további következményeket kell viselniük. Ezek a megrovástól, kiváltságoktól és egyéb jogok korlátozásától, valamint megvonásától a bírságig vagy házi őrizetig terjedhetnek a vonatkozó osztrák jogszabályok értelmében. A minisztérium kihangsúlyozta, a fogvatartottak alkoholt nem fogyasztottak az ünneplés alkalmával.