Hazánk első vadászpilótájára emlékeznek a bánfalvi Hősi Temetőben

Molnár László főhadnagy (1921-1944) / Összeállítás: cyberpress.hu összeállítás

Magyarország első vadászpilótája, vitéz nemes Molnár László főhadnagy tiszteletére rendeznek megemlékezést halálának napján, születésének 100.  évfordulóján 2021. augusztus 7-én szombaton 10 órától a sopronbánfalvi Hősi Temetőben.

Az emlékünnepség részeként a tisztségviselők koszorúzását követően megemlékező előadásra kerül sor a Kolostor Hotelban. Délben magyar királyi honvéd alaki bemutatót tartanak, majd Kiss Botond Ohioban kitüntetett törzsőrmester tart élménybeszámolót. 13:10-től Molnár László leszármazottjai emlékeznek vissza, később a helyi Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok közelharc bemutatója lesz látható. Az eseményt a veszpérmi Légierő Zenekar koncertje zárja.

A rendezvény ideje alatt 11 és 16 óra között a kolostor kerengőjében kiállítást tekinthető meg Molnár László tárgyairól, repülőgépének darabjairól, a híres Puma-századról és az egykori soproni hadapródiskoláról. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldala

Vitéz Nemes Molnár László hadnagy 1921. május 1-én született Szombathelyen. Kiskorától kezdve katonának készült, 1939-ben vonult be a kassai M. Kir. “Horthy Miklós” Repülő Akadémiára. 1943 júliusában került a keleti frontra, augusztusban 16-án repülte első bevetését. Ezen a napon már egy sikeres lelövéssel is győzedelmeskedhetett, az év végéig elért nyolc légi győzelemet ért el. 1944. május 1-én megalakult a 101. Puma vadászosztály, az amerikai nehézbombázók és vadászok ellen vették fel a harcot. Utolsó bevetését 1944. augusztus 7-én repülte:

“Az irányítás mely ezen a napon Párduc néven jelentkezett be, rendkívül rosszul működött. De Molnár Laci is hibát követett el, mikor megpróbálta teljesíteni – jó katona módjára – a rossz, életveszélyes és amatőr módon kiadott parancsokat. Így aztán a Rába felett 8000m magasan célt repültek a Mustangoknak. Laci megpróbálta figyelmeztetni a veszélyre a németeket, ekkor egy Mustang súlyosan megrongálta gépét. Zuhanásban próbálta meg kivonni magát a harcból, de amikor kis magasságban egyenesbe hozta gépét egy Mustang újra elkezdett tüzelni rá.

Szétlőtt gépét sikerült elhagynia, de a mögötte ülő Mustang az ejtőernyőn függő védtelen pilótát szitává lőtte (aznap még Nyemecz János zászlóst is ejtőernyőn függve lőtték agyon az amerikai vadászok). Gépe a V8+48 jelű Bf 109G6 és ő is a káldi erdőbe zuhant.

Laci gépét még aznap megtalálták, de holttestét csak napokkal később a keresésbe bevont lakosság segítségével.

132 bevetésen 25 légigyőzelmet aratott.

1944. augusztus 14-én temették el Sopronbánfalva katonai temetőjében. Sírját gépének légcsavarja díszíti, a következő felirattal:

VITÉZ NEMES MOLNÁR LÁSZLÓ M. KIR. REP. HADNAGY ÉLT 23 ÉVET HŐSI HALÁLT HALT 1944. AUG. 7-ÉN HALÁLA NAPJÁIG HAZÁNK ELSŐ VADÁSZREPÜLŐJE VOLT.”

 

Forrás: pumaszallas.hu, atw.hu