Harka, Ágfalva, Újkér, Iván és Fertőd környéke szenved leginkább a parlagfű-fertőzöttségtől

A megyei kormányhivatal megkezdte a nyaranta szokásos légi felderítését, melynek célja a parlagfűvel leginkább fertőzött táblák feltérképezése. A közlemény szerint évek óta a legjobban fertőzött területek között található Fertőd térsége, a Téti járás területe, Győr környéke, Harka, Ágfalva, Újkér, Iván, Újrónafő és Jánossomorja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet híradása szerint a parlagfű helyzet változatlan, 234-236 hektár a fertőzött területek nagysága. Mint írják, a légi bejárás alkalmas arra, hogy viszonylag rövid idő alatt nagy területet tekintsenek át a szakemberek.

Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem zajlott le a parlagfű mentesítés és a parlagfű-borítottság a 30 százalékot eléri, a kultúrnövény tőszámától függetlenül a hatóságnak lehetősége van a teljes állomány megsemmisítésére, mely után a gazdálkodót nem illeti meg kártérítés.

A kormányhivatal arra kéri a gazdálkodókat, hogy ne hanyagolják területeik művelését, mivel a pollent szóró parlagfű humán-egészségügyi, agrotechnikai, és gazdálkodási szempontból is jelentős kockázattal bír!

A kormanyhivatal.hu oldalon közreadott képen a szervezet növényvédelmi felügyelője készülődik a felszálláshoz

 

Forrás: kormanyhivatal.hu
Nyitókép illusztráció!