Flakturm – Ausztria legbiztonságosabb épülete, ahová a kormányt evakuálják vészhelyzetben

Flakturm Objekt 6. Wien Stiftkaserene / Forrás: ÖSTERREICH / Bruna

A második világháború ideje alatt Németország és Ausztria alaposan felkészült a szövetséges erő kíméletlen  bombázásával szemben. A nagyobb városokban, így Bécsben is úgynevezett Flakturm (flaktorony) létesítményeket építettek. Ezek a hadi építmények mindig párban készültek, föld alatti összeköttetést és menekülő útvonalat kialakítva a fő légvédelmi fegyverzetet viselő és a vezérlő torony között. Bécsben nyolc pár flakturm épült a második világháború ideje alatt, a turisták számára talán az Augartenben találhatóak a legismertebbek, hiszen a hatalmas park közepén ma is meredeznek a felülmúlhatatlan erődítmények.

Az osztrák főváros légvédelmi toronyait a lakóházak közelsége miatt lebontani nem lehetett, mára pedig a vasbeton monstrumok műemlékek: a szürke tornyok nem csak a háború sötét hatalmasságát szimbolizálják kihasználatlanul generációkon át, néhányuknak új funkciót találtak a szakemberek. A mai szemlélődőnek egyértelműen hozzátartoznak az utcaképhez és a város panorámájához.

A több mint 50 hektáros Augarten Bécs II. kerületében a város legrégebbi barokk parkja. Flaktrumok / Forrás: stadt-wien.at

A VII. kerületi Stiftskaserne General Spannocchi katonai létesítmény, korábbi laktanya ma katonai akadémia, de a hadsereg filmstudiója és szerkesztősége is itt dolgozik, helyet kapott a katonai könyvtár is benne és a szövetségi védelmi minisztérium egyes osztályai is itt látják el feladataikat. Az udvarán szintén elbujtattak egy Flakturmot, ez máig az Osztrák Szövetségi Köztársaság kormányának óvóhelye vészhelyzet idején. Ausztria legbiztonságosabb épületeként tartják számon.

Az egykori légvédelmi torony 47 méter magas, a falak vastagsága akár 16 méter is lehet. A sűrűn beépített városi környezetben azonban elsőre fel sem tűnhet, hogy a fejünk felett egy olyan épület magasodik, amibe válság idején a legfontosabb funkciókat evakuálják.

A bunkerben tízezer négyzetméter hasznos tér került kialakításra, a technika két szintet foglal el. További hét emeleten találhatóak a különböző szakterületek parancsnokságai. A több mint tíz emelet magas építményben teljes kapacitáson 400 ember számára biztosít helyet, akik a 120 ágyat váltásban tudják használni. A legmagasabb kockázati szint elrendelésekor éjjel-nappal elkülönített működés lehetséges. Óránként legfeljebb tíz köbméter vizet tudnak vételezni, hiszen van konyha és mosdó is a toronyban. Még tv stúdió is megtalálható, sőt, koronavírus-járvány hajnalán az ORF szerkesztői is fontolóra vették az elővigyázatos óvintézkedést, hogy ideiglenesen beköltözzenek. Az osztrák közmédiában eluralkodó covid-esetek miatt az alternatív stúdió használatát előkészíthették, azonban a hivatalos közlemény ezt nem erősítette meg. A kibervédelmi erőket is magába foglaló óvóhelyben legalább négy napig tartó élelmet tárolnak, az épületben tartózkodókat biológiai, vegyi vagy atom támadástól is védelmező szűrőberendezés biztosítja. A szűrők miatt lényegében pormentes is az épület teljes egésze.

Hidden Flakturm - Stiftskaserne, Vienna

Az evakuációs helyre nemrégiben a sajtót is beengedték, a biztonsági kapuk mögé csak a mobiltelefonjuk leadását követően juthattak az újságírók. A keskeny folyosókon és a csigalépcsőkön nem volt olyan hideg, mint várták a vastag betonfalak között. Két különböző emeleten is vannak hatalmas hőt termelő adatközpontok, amik szinkronban működnek: a tükrözött adatoknak köszönhetően folytatódhat a munka, ha az egyik számítógépes állomás meghibásodna. Saját térkép-szolgáltatással rendelkeznek, a legkisebb számítógéptől a legnagyobb radarig minden független egymástól. A bunker tetején helyezték el a rádió- és szatellit vevőket. Készültség esetén a legfelső platformon állványkoszorú bújik elő, amelyen helikopterek landolhatnak.

Áramszünet esetén az alagsorban egy 1,5 megawatt teljesítményű dízelmotort csatlakozik a hálózatra, óránként 400 literes gázolaj fogyasztással. Ezt biztosítva több tízezer liter üzemanyagot is tárolnak. Egy ilyen motor örökké hajt, a katonai tisztek elmondása szerint a tengeri hajókon háromszor járja körbe a világot, csak olajra és gázolajra van szüksége, ennek ellenére természetesen ebből a motorból is található még egy, ha probléma adódna a másikkal.

A kormányzati használatban működő Flakturm párjában, a közeli Eszterházy parkban a Haus des Meeres (Tenger Háza) óriás akváriuma a vízi élővilág életét mutatja be, az édesvízi és tengeri halakon át a cápákig.