Félmilliárdos komplex felújítást végeznek a 84-es főút újabb szakaszán

Közel két kilométeren dolgoznak a 84-es főúton Újkérnél, sajtótájékoztató 2021. június 7-én / Fotók: Koszorú Mihály / cyberpress.hu

Újabb nagyszabású útfelújítás vette kezdetét a soproni járásban, melynek eredményeképp egy közel két kilométeres szakaszon alakítanak ki minőségi burkolatot a 84. számú Sopron – Balaton főútvonalon. Újkér belterületén a vízelvezetést is korszerűsítik, és többek között új parkolóhelyeket és buszöblöket alakítanak ki. Régi adósságot is törlesztenek, ugyanis zebrát jelölnek ki az úttesten.

Június 7-én délután sajtótájékoztató keretében ismertették a Magyar Falu Program keretében megvalósuló fejlesztést a helyszínen. Barcza Attila, Sopron és térségének országgyűlési képviselője hangsúlyozta, az emberek számára közlekedésbiztonság az egyik legfontosabb. Éppen ezért a soproni térségért dolgozva mindent megtesznek annak érdekében, hogy az utakat folyamatosan felújítsák, dinamikusan fejlesszék – mondta.

Felidézte, az M85-ös autóút már elérte Sopront, s az elmúlt hetekben újabb csomópont is átadásra került. A gyorsforgalmi szakaszok mellett a térségben a 85-ös és 84-es utak is fontos közlekedési folyosók, így ezek útburkolatára, minőségére is megfelelő figyelmet fordítanak.

Barcza Attila ismertette, Újkér településtáblától, a teljes belterületi szakaszt magába foglalóan, egészen a csepregi elágazásig tart a felújítás. Hozzátette, a magyar kormány támogatásával fokozatosan tudnak előre haladni az útfelújítások terén.

Az újkéri emberek számára mindig is fontos volt a településen átmenő szakasz megjelenése, ezért a csapadékvíz-elvezető rendszer teljes megújításáról döntöttek, az út mentén pedig kiemelt szegély épül. Parkolóhelyeket és buszöblöket alakítanak ki, valamint a buszforduló és annak parkja is megújul a huszonegyedik századi elvárásoknak megfelelően.

Sulyok Balázs, Újkér polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, komplex útfelújítást valósítanak meg a településen. Megerősítik útalapot, majd erre terítik el az új aszfaltburkolatot. Régi évtizedes vágyukat is teljesíti a beruházás a helyieknek, hiszen gyalogátkelőhelyet jelölnek ki a településen.

Kitért arra is, hogy a Sopron irányába vezető szakaszon Nemeskérig már tavaly megvalósult a főút felújítása, melyhez hasonló munkát végeznek most is.

A megszólalók külön-külön megköszönték az utcabeli lakosok és az erre közlekedők türelmét, melyet a kivitelezés ideje alatt tanúsítanak.

A Magyar Közút beruházásában lezajló projektet 560 millió forintos fejlesztési csomag részeként finanszírozza a kormány.

Fotók: Koszorú Mihály / cyberpress.hu ©