Erzsébet-kert: A hétvégén ismét Soproni Tündérfesztivál!

A tündérek és manók ismét birtokba vehetik az Erzsébet-kertet, hiszen a tavalyi (jobbára az online térbe kényszerült) „Tündérfesztivál.ka” után most ismét meg tudjuk tartani Sopron és környéke legnagyobb szabású gyermek- és családi eseményét, a Tündérfesztivált. Otthonunk ezúttal is az Erzsébet-kert, amit – jó szokásunk szerint – csak „kölcsönkérünk” erre a hétvégére: vigyázunk rá, okosan használjuk és erre biztatjuk a hozzánk érkező gyerekeket és felnőtteket is.

Az Erzsébet-kert kerítése is hirdeti a népszerű rendezvényt. / fotó: Tündérfesztivál facebook

 

A „Hűség évében” az idén a város iránti szeretetünk jegyében zajlanak a programok. 100 évvel ezelőtt a városban élő felnőttek arra voksoltak, hogy Magyarország része maradjon ez a vidék. Mi most azt ünnepeljük a Tündérfesztiválon, ami értékes, ami itteni kincs, ami szerethető – főként a gyerekek és a családok szemével látva és láttatva mindezt. Ennek érdekében számos olyan programhelyszín lesz az Erzsébet-kertben, melyek ezt a „hűséget” segítik megélni – persze játékosan. Felépítünk egy kis „Tündérvárost”, ahol Sopron nevezetes épületeit készítettük el szabadtéri mászóházikóként (Tűztorony, Bányászati Múzeum, Színház stb.). A város történetét négy hagyományőrző katonai tábor fogja életre kelteni: beköltöznek a kelták, lesz római legionárius tábor, jönnek a huszárok és a 100 évvel ezelőtti rongyos gárda is tábort üt a kertben. A  táborok feletti felügyeletet a „Generális” látja el (az ő alakját a Fő téri Tábornokház homlokzatáról ismerhetik a gyerekek). A „sopronikumok” mellett a „megyerikumok” is bemutatkoznak a Fesztiválon: a Kisalföldi Népművészeti Egyesület jóvoltából lesz kékfestő, gyöngyfűző, bőrműves, és höveji csipkés is.

A fesztivál idei kabalafigurája egy kajlafülű vizsla lesz, akivel sokfelé találkozhatnak majd a kertben a gyerekek. Nem véletlen a választás, mert a vendégünk lesz a Nemzeti Turisztikai Ügynökség Kajla-programja is, amelyhez jó pár soproni helyszín is csatlakozott az elmúlt években.  A kutya, mint a leghűségesebb barátunk számos helyen megjelenik a Fesztiválon: Kalap Jakab bábos-zenés műsorában mindkét nap életre kel a színpadon a 9 ősi magyar kutyafajta. A Nektek Ugatunk Egyesület a kutyamentés és a felelős kutyatartás fontosságára hívja fel a figyelmet, a kézműves kuckóban pedig jópofa kutya-pofa is készíthető. Egy másik állomáshelyen komondor-, vizsla-, erdélyi kopó- és puli tenyésztőkkel és kedvenceikkel is találkozhatunk. A hagyományosan szombaton 11:00 órakor kezdődő viseletversenyen az „aprócska”, „nagyobbacska” és „család” kategórián kívül az idén „tündéri kutyusokat” is várnak a nagyszínpadra.

A fesztivál térképén egy nyomkereső játékot is hirdetnek a szervezők: aki a megjelölt 7 állomáshelyet felkeresi – apró ajándékot kap, amit a Manórádióban kaphat a kezébe. A Manórádió egy 2 napon át működő fesztiválrádió lesz, az adás az 103,2-n (és interneten) lesz fogható a városban. Benne élő közvetítésekkel, fesztiválhírekkel, koncertekkel, mesékkel – ami a gyerekek szemével és fülével is érdekes lehet… A rádió frekvenciát a NMHH-tól kaptuk, az adó kiépítésében az Antenna Hungária Rt. volt nagyvonalú segítőnk. A stúdió a Zenepavilonban lesz, ahol gyakorlott soproni rádiósok vállalták a mikrofonos szolgálatot, de a gyerekek megszólalásaira is számítanak. Az „Ordibátor” rovatban mesét, verset vagy dalt is előadhatnak a legbátrabbak, a „Kutyatárba” pedig a soproni kutyusok csaholásának hangját lehet beküldeni – ezt is adásba szerkesztik a manórádiósok.

Számos soproni egyesület, civil szervezet, művészeti csoport és társaság színesíti a kertet. Az idén először lesz vendégünk a Bűvösvölgy nevű új intézménye a városnak, akik a tudatos médiafogyasztásra figyelmeztetnek és ehhez kapcsolódó játékos programokkal és játékokkal készülnek – a kis- és nagykamaszok számára. A Széchenyi István Városi Könyvtár papíralapú játszó helyet rendez be a kertben, Bécsből várunk óriásbuborék-tündéreket, Kecskemétről pedig egy békebeli babakocsi-gyűjtemény is kiállításra kerül Dorogi Norbert felajánlásából. Lesz ingyenes lovashintójárat (a Vadon Lovasclub felajánlásával), mesés körhintával és a nagy piros autójukkal jelen lesznek a fertőrákosi önkéntes tűzoltók is.

A Nyitóceremónia szombaton 10:00 órakor kezdődik a színpad körül: zenés köszöntővel, a Petőfi Színház művészeivel, a Sopron Balett táncosaival – mindezt a 103,2-n keresztül is követhetik majd.

A Világhírű Porondon fellép a Városi Fúvószenekar, Bíró Eszter az Időmanó kalandjaival, a Dirty Dancing, a győri fúvósok mazsorett kísérettel, az MRL Táncstúdió és az Aranykapu zenekar. A Drazsé együttes és T.Horváth József a Manórádióban játszik, és itt énekel a Kalimba gyermekkórus is. A Botanikus kertben mindkét nap 11:00 órakor „Mesés varázslat” indul Kleofild Tündérasszonnyal. Találkozó a kollégium melletti bankautomatánál.

A rendezvény a jelenleg hatályos szabályoknak megfelelően a felnőtteknek védettségi igazolvány bemutatásával látogatható. A három belépőkapunál minden erre alkalmas igazolást elfogadnak, a kertben karszalaggal szabadon közlekedhetnek a látogatók.

További részletek és legfontosabb, illetve legfrissebb információk a Tündérfesztivál Facebook oldalán a Pro Kultúra közösségi felületein elérhetők.

 

XIV. Soproni Tündérfesztivál

Erzsébet-kert, 2021.06.26-27. 10:00-18:00