Elmondaná észrevételeit? Közmeghallgatásra hívják Sopron polgárait!

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala / Fotó: cyberpress.hu arhcívum

Hagyományos jelleggel az idei esztendőben is az év végén tartja meg Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a közmeghallgatást, melyre 2021. december 20-án (hétfőn) 17 órától kerül sor a Városháza (Fő tér 1.) nagy üléstermében.

A lakosság részéről ez a leginkább közvetlenebb módja annak, hogy beleszólhassanak a helyi közügyekbe. Lényegében teret ad a jogszabályi lehetőség arra, hogy a polgárok két választás között is meghatározzák azokat az ügyeket, amelyekkel szerintük az illetékes vezetőknek foglalkoznia kellene.

Ám kiemelten fontos, hogy az intézmény hatékonysága a polgárok részvételének számán múlik. Ha nincs aki jelezze az esetleges rossz döntéseket, nincs aki jelezze a változtatni valót vagy véleményezze a megszületett döntéseket, netán támogatását fejezze ki a lakókörnyezetében történt beruházásokkal kapcsolatban, akkor a döntéshozók nem, vagy nem megfelelően érzékelhetik azok súlyát. Ezért is hangsúlyos ennek a speciális fórumnak a szerepe, hiszen fenntartja a polgárok és a választott vezetők közötti folyamatos együttműködést.

A meghívó alapján a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatot tehetnek, akár előzetesen vagy helyben is. A napirend szerint első ízben tájékoztatót adnak a 2020. évi közmeghallgatásra beérkezett közérdekű javaslatok megvalósítása érdekében tett további intézkedésekről. Ezt követően az előzetesen írásban feltett közérdekű kérdések, javaslatok megtárgyalására kerül sor, majd ezután kapnak szót a jelenlévők közérdekű kérdéseik, javaslataik megtárgyalására, jelentkezési sorrendben.

 

A közérdekű kérdések, javaslatok írásban előzetesen is megfogalmazhatók és „KÖZMEGHALLGATÁS” megjelöléssel 2021. december 10-én (pénteken) 12 óráig továbbíthatók e-mailben a kozmeghallgatas@sopron.hu címre, vagy levélben a Polgármesteri Hivatal postacímére (9400 Sopron, Fő tér 1.), valamint elhelyezhetők a Polgármesteri Hivatal aulájában található gyűjtőládában.

 

Amennyiben az aktuális járványügyi helyzet miatt az érdeklődök személyes megjelenésére jogszabály alapján mégsem kerülhet sor, a közérdekű kérdésekre, javaslatokra írásban válaszolunk, majd a beérkezett megkeresésekről és az azokra adott válaszokról összefoglalót teszünk közzé a város honlapján – írja a sopron.hu portálon közzétett meghívó. Röviden a lényeg azonban, az alábbi:

 

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 

közmeghallgatást tart

2021. december 20-án (hétfőn) 17 órától

a Városháza (Fő tér 1.) nagy üléstermében