Ellenzéki előválasztás: a Jobbik Dr. Brenner Kolomant indítja a soproni választókerületben

Dr. Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke, a soproni Jobbik elnöke is indul a soproni térség ellenzéki előválasztásán.

A Jobbik bejelentette, hogy Győr-Moson-Sopron megye 04. OEVK-ban Dr. Brenner Kolomant, az Országgyűlés alelnökét, a soproni Jobbik elnökét indítja az ellenzéki előválasztáson. Dr. Brenner Kolomant kérdeztük az ellenzéki együttműködésről, parlamenti munkájáról és a soproni választókerületet érintő legfontosabb ügyekről.

– Nyelvészként, habilitált egyetemi docensként, az ELTE BTK volt dékánhelyetteseként a 2018-as országgyűlési választások előtt politizálásra adta a fejét és megmérette magát Sopronban. Miért?

– A közélet sosem állt távol tőlem, ugyanis a magyarországi német nemzetiségi politikában a nemzetiségi önkormányzatok megalakulásától kezdve vállaltam szerepet országos szinten és itt, Sopronban is, valamint nemzetközi szinten a FUEN Európai Német Kisebbségek Munkacsoportjának elnöke is voltam. Poncichterként az itteni szőlőkben dolgozva, a lővéri erdőkben sétálva, majd később nagycenki múzeumvasutasként, a Széchenyi István Gimnázium diákjaként és a Kisalföld szerkesztőségénél dolgozva is kötelességemnek tartottam, hogy a régiónk javát szolgáljam, így amikor a Jobbik színeiben belevágtam a nagypolitikába, akkor is egyértelmű volt, hogy itt, a soproni választókerületben indulok. Sopron egy olyan történelmi régió központja, mely csodálatos adottságokkal rendelkezik, ma mégis azt látjuk, hogy a határ két oldalán nemhogy közeledett volna egymáshoz az emberek jóléte, hanem még távolodott is. A rendszerváltáskor, melyet volt szerencsém fiatal felnőttként megélni, nem ezt ígérték nekünk és azért is léptem politikai pályára, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy az elmúlt harminc év kormányai elszalasztották az előttük álló történelmi lehetőséget. 2018-ban azért csatlakoztam a Jobbikhoz, mert az ott zajló néppártosodási folyamatban láttam annak a garanciáját, hogy egy olyan politikai közösségbe kerülhetek, mely a polgári demokrácia és a valódi konzervatív, európai értékek mentén dolgozik a magyar polgárok jólétéért és szabadságáért. Mára elmondható, hogy mi vagyunk Magyarország egyetlen jobbközép néppártja, valamint ismét a legnépszerűbb ellenzéki párt, Jakab Péter, a Jobbik elnöke pedig a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

– Milyen Magyarországot képzel el abban az esetben, ha 2022-ben megvalósul a kormányváltás?

– Elvi Nyilatkozatunkban, melyet Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével és miniszterelnök-jelöltjével közösen mutattunk be, a legfontosabb értékek a jogállam, a demokrácia és a keresztény szolidaritás. Ahhoz, hogy helyrehozzuk azt a pusztítást, amit a Fidesz arrogáns, kompromisszumképtelen politikájával és egypárti rezsimjével véghez vitt, ezen alapvető európai értékek mentén kell dolgoznunk. Örömömre szolgál, hogy az ezekből fakadó nemzeti minimumokban, mint a jog uralmának és a valódi polgári demokráciának a visszaállítása, valamint a korrupció felszámolása, az együttműködő ellenzéki pártok között teljes az egyetértés. Ezek egyben olyan értékek is, melyek a soproni régió polgárságát régóta vezérlik: minket ugyanis Széchenyi szellemében neveltek, aki nem futballakadémiát alapított a hátsó kertjében, hanem Tudományos Akadémiát az egész ország javára. A Jobbik nevében már számos olyan fontos intézkedést és javaslatot is kifejtettem, melyek 2022-től a nemzeti egységkormány számára prioritást jelentenek: ilyen az átfogó közjogi reform, melynek része a kétfordulós választás visszaállítása és az általam a Parlament elé benyújtott közvetlen államfőválasztásról szóló javaslat is, valamint fontosnak tartjuk, hogy Magyarország haladéktalanul csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

– Önmagát milyennek látja eddigi politikai pályafutása alapján és miért tartja fontosnak, hogy elinduljon az előválasztáson?

– Hálás vagyok, hogy immár közel három éve szolgálhatom a soproni régió polgárait a Parlamentben.  Egyetemi vezetői tapasztalatom, nemzetközi tapasztalataim korábban a FUEN Európai Német Kisebbségek Munkacsoportja elnökeként, majd a Parlamentben a külügyi bizottság tagjaként, valamint tavaly óta az Országgyűlés alelnökeként végzett munkám rengeteg területre rálátást ad számomra. A magyar egyetemi világ felforgatása miatt behatóan foglalkoztam azzal a fideszes alapítványi közvagyon-kimentéssel, melyet egyébként jó pártkatonához hűen Barcza Attila is megszavazott a Parlamentben. Ennek az alapítványi átalakításnak a része volt a Soproni Egyetem is, a Fertő csodálatos természeti kincseit és örökségét pedig Mészáros Lőrinc pénztárcájának rendelik alá, így jól látható, hogy az országos szintű jelenségek is gyakran érintik a soproni régiót. Emellett természetesen folyamatosan tájékozódom az aktuális helyi ügyekről, akár a soproni méhészekről, akár más kisvállalkozók problémáiról, vagy éppen a szélerőművek kérdéséről legyen szó. Minden választópolgárra szükségünk van az előválasztáson, mert minden választókerületben, így a soproni régióban is a legalkalmasabb ellenzéki jelöltnek kell kiállnia a Fidesszel szemben. Az előválasztás itt, a soproni választókerületben is arról szól, hogy megtaláljuk ezt a jelöltet és közösen találjunk megoldást a régió problémáira, ezért fontos és ebben hatalmas megtiszteltetés is, hogy elindulhatok az előválasztáson.

 

– Mik a legfontosabb ügyek Ön szerint a soproni választókerület életében?

– Említettem már a Soproni Egyetem átalakítását, melynek kapcsán szívügyem, hogy az alapítványi átalakításokat úgy vizsgáljuk felül a kormányváltás után, hogy a Soproni Egyetem is hagyományaihoz méltóan és az egyetemi autonómia tiszteletben tartása mellett működhessen. Szintén volt szó a Fertőről: ami itt zajlik, egyszerűen felháborító. A Fertő tó fejlesztése nagyon régóta várt és támogatandó projekt. A jelenlegi tervek azonban – melyek mindkét oldalon veszélyeztetik az UNESCO világörökségi címet és a hagyományos tájképet – nem veszik figyelembe az érintettek, cölöpház-tulajdonosok, csónak- és jachttulajdonosok, kisvállalkozók és aggódó civilek érdekeit. Miközben velük folyamatosan azért küzdünk, hogy a Fertő tó újra mindenkié lehessen, a főként Mészáros Lőrincet gazdagító gigaprojekt teljesen elpusztítja a tájat, lebontják a cölöpházakat és felforgatják csodás természeti kincseink egyensúlyát. Amellett, hogy a kezdetektől segítem a helyi civil kezdeményezéseket, fórumokat, az EU környezetvédelmi biztosához is fordultam Gyöngyösi Márton EP-képviselőnkkel közösen a Fertő ügyében és meggyőződésem, hogy minden további lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy megmentsük közös kincsünket. A régió életét nagyban meghatározza az országos belső migráció és az Ausztriába ingázás is. Mindkettő a Magyarországon belül és Európán belül is tapasztalható hatalmas bérkülönbségek eredménye, melyeket kiküszöbölése a Jobbik béruniós kezdeményezése óta az egyik fő programpontunk, szerintünk ugyanis minden tisztességes magyar polgár munkája ér annyit, mint bármelyik európai polgáré. Végül ismét megemlíteném a szélerőműveket, melyek esetén a Fidesz fűnyíró-politikája erre a régióra kifejezetten negatívan hatott – mi ugyanis, akik ismerjük a régiót, tudjuk, honnan fúj a szél és azt is, hogy szinte állandóan.