Elfogyott a vendéglátásban dolgozók türelme …

Szervezkednek és amolyan polgári engedetlenség jelleggel demonstrációt is terveztek a fővárosba, illetve az újra nyitás gondolatával kacérkodnak a vendéglátóiparban tevékenykedő vállalkozók. Egyre többen érzik úgy, hogy hiába tart még a világjárvány, a szektor a szigorú rendeletek miatt a túlélésért küzd.  A kormány által ígért támogatások a gyakorlatban elérhetetlenek, illetve nem jelentenek komoly segítséget a számukra és mint azt mondják mára elfogytak a tartalékjaik és már a szektorban megmaradt vállalkozók és alkalmazottjaik, illetve ezáltal a családjaik megélhetése került teljesen bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetbe.

Sopronban se a nyüzsgés jellemző manapság a Várkerületen. / illusztráció / cyberpress.hu

Pedig ők –  az álláspontjuk szerint – mindent megpróbáltak és alkalmazkodtak a helyzethez, többnyire átálltak a házhozszállításos rendszerre és kreatív ötletekkel rukkoltak elő,  azonban ez így is számtalan elbocsájtással és bevételkieséssel járt, ami mára odavezetett, hogy a teljes összeomlás szélén van az iparág. Lassan egy éve,  hogy az ő szektorukat is nagyban sújtja a koronavírus-járvány miatti szigorú rendeletek cunamija, de mint azt jelezték érthetetlen az, hogy míg a multinacionális kereskedelmi egységekben vagy például a tömegközlekedésben jelentős létszámban jelen lehetnek a polgárok, addig a vendéglátás amolyan mostohagyerekként a sarokba van állítva és el van lehetetlenítve. Pedig ők úgy gondolják, hogy a vendégek náluk könnyebben betarthatják  a távolságtartási és egyéb szabályokat mint az említett helyeken. Mégis süket fülekre találnak.

Úgy érzik mellőzve vannak a segítség vagy ha úgy tetszik a támogatások terén, pedig emlékezhetünk arra, hogy például tavasszal az első hullám idején is mennyire segítőkészen álltak a dolgokhoz, és ingyenes felajánlásként szállítottak az egészségügyi dolgozóknak, az alapítványoknak és civil szervezeteknek és a rászorulóknak ételt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkentse a feszültséget és az esetlegesen kirobbanó ilyen jellegű problémák felszínre kerülését.

Se konkrét komolyabb  támogatás, se jövőkép, se elképzelés nincs felvázolva kormányzati szinten a számukra, elérkezettnek látják hát  az időt arra, hogy a saját kezükbe vegyék a sorsukat és kiálljanak magukért.   Elfogyott a türelem. Újranyitnak! Illetve újranyitnának!

Az elégedetlenkedés illetve a tettek mezejére való lépésnek az első fecskéje a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző volt, akik a közösségi portálon tették közzé a felhívásukat, amely szerint ők bizony 2021. február 1-én kinyitnak. Ehhez a tervhez csatlakozott aztán  több vendéglátóhely és számtalan pártoló szimpatizáns.

 

 

 

Időközben egy korlátozásellenes tüntetést is szerveződés alatt volt Budapestre, amit február elsejére terveztek a Hősök terére és ameddig élt a facebokoon az esemény felhívása addig közel  hatezren jelezték az  ottlétüket és több mint húszezren jelezték a érdeklődésüket. Itt elsősorban szintén a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozókat, dolgozókat és érintetteket invitálták egy közös demonstrációra, azonban a  legfrissebb információk szerint a  szervező(k) ellen a korlátozásokra vonatkozó törvények értelmében feljelentést tettek, hiszen a járványügyi rendeleteket megszegve igyekeztek megmozdulást tartani.

Tovább fokozza a helyzetet az is, hogy péntek délután 15 órától kinyitott a fővárosban a Madách téren a közkedvelt Központ nevű hely, ahol elvitelre kínáltak ételt és italt, a szabályok betartásával. A beszámoló szerint a több hónap után újranyitott sörözőben egyszerre négy vendég lehetett, azonban egyszer csak megjelent a rendőrség és azonnal bezáratta a vendéglátóhelyet, hiszen az utcán sokan várakoztak arra, hogy bejussanak az említett helyre.  Ez mellé még – mint azt jelezte a hely tulajdonosa  – 500 ezer forintos pénzbírságot is kaptak valamint 60 napig hatóságilag tiltva lett az üzemeltetésük, ami vonatkozik az elvitelre és a házhozszállításra is.

 

 

Sopronban is nagyon nagy hullámvölgyben van a vendéglátószektor, hiszen ők sem tarthatnak nyitva a rendeletek értelmében, amihez egy korábbi adalék az is, hogy amíg még esetleg nyitva lehettek addig meg  a határforgalom korlátozása miatt maradtak el az osztrák vendégek és a belföldi turizmus is szinte üresjárat volt, a helyi vendégkörből meg ennyi helynek nehéz volt a megélhetése.   A házhozszállítás mint opció persze itt sem pörög annyira, ami egy biztos és tervezhető bevételt jelentene a számukra, de persze nem adják fel, igyekeznek pozitívan látni a jövőt, bár egyre többen keserednek és fáradnak bele ebbe a harcba.   Kávézók, sörözők és éttermek küzdenek azért, hogy túléljék ezt az időszakot, ami nem egyszerű feladat, hiszen a rendelések mennyisége itt is kiszámíthatatlan.

Az újranyitás gondolata tehát elvben elképzelhető, azonban a gyakorlatban feljelentésekkel, bírságokkal és bezárásokkal jár, így kérdés az, hogy valóban megéri-e az ilyen jellegű szabálysértéseket átültetni a valóságba és vállalni annak a következményeit. Jó kérdés az is, hogy mennyiben segítene nekik az összefogás ereje, no persze ehhez szinte az kéne hogy országosan kiálljanak és kinyissanak az említett helyek, ami kivitelezhetetlen és szintén nem garantálná a sikert számukra.

A vendéglátóipar mellett persze több egyéb szektor is bajban van, hiszen elég ha mondjuk csak a szállodaiparra, a mozikra, a konditermekre vagy az egyéb szolgáltatópiaci szereplőkre gondolunk, így mondhatjuk valóban több helyen is baj van és bár minden felelős állampolgárnál nagy a megértés a járvány okozta közös felelősségvállalás miatt, jó kérdés hogy meddig tart ki a türelmük.

Hogy mit hoz ezen a téren a jövő az kiszámíthatatlan, talán az oltakozások nagy száma hozhat majd változást, de ez is még nagyon képlékeny. Korábban felreppent egy hír miszerint Pünkösd előtt nem lehet számítani arra, hogy az említett szegmensek  kinyithatnak – ezt később cáfolták miszerint nem hivatalos információ – azonban jó kérdés hogy azután is hogyan és milyen módon, kiket fogadhatnak ezek a nyilvános helyek.

Mi egyszerű polgárok addig is abban tudunk segíteni a vendéglátóiparban dolgozóknak, hogy időnként  házhozszállítással rendelünk tőlük, amellyel nem csak az adott  hely talpon maradását, hanem a szektorban dolgozók családjainak a megélhetéséhez is hozzájárulunk. No persze ha megtehetjük, mert bizony  egyre szorosabbra kell húzni manapság azt a bizonyos nadrágszíjat.