Csak ötlet, hogy Ausztria irányába tesztelnék a napi ingázókat?

Határátlépési pont / fotó: cyberpress.hu archívum

A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében Ausztria meghosszabbította a szigorú rendelkezéseit és bevezetett a határokon egy belépési szigorítást is, ami a gyakorlatban online regisztrációt jelent mindazoknak, akik beszeretnének lépni az államba. Persze kivételek vannak, hiszen például azoknak a magyar ingázóknak, az átutazóknak vagy az igazoltan sürgős, halaszthatatlan családi ügyeket intézőknek nem kell regisztrálniuk a rendszerben. Mégis van egy olyan dolog, ami egy kicsit borzolja a kedélyeket.

illusztráció

 

Rudolf Anschober  osztrák egészségügyi miniszter szerint az asztalon  van egy olyan ötlet,  amely szerint a koronavírus-járvány szempontjából valamilyen formában a külföldről érkező ingázókat fokozottabban ellenőrizné belépéskor és ami  esetleg egy  tesztelést jelentene számukra.  Bár konkrétumok nem hangzottak el, hogy ez a gyakorlatban amolyan gyorstesztelést jelentene-e a határátlépési pontokon, vagy esetleg mondjuk 72 óránál nem régebbi valamilyen teszteredményt kérnének az ingázóktól, de bármi elképzelhető. Persze az is lehet, hogy ez a dolog csak ötletelés szinten marad és csak egy belengetett elképzelés. Ami biztos, hogy a belépési szabályzat felülvizsgálatát végzik a minisztériumban, aminek eredménye várhatóan kedden lát napvilágot, addig csupán minden csak találgatás.

Az ötlet egyébként még Ausztriában is elég nagy visszhangot válthat ki, hiszen például az Iparosok Szövetsége már vasárnap hangsúlyozta, hogy a zökkenőmentesen működő határ- és ingázó forgalom kiemelten fontos prioritást kell hogy élvezzen, hiszen az ipari vállalatok alkalmazottainak biztosítani kell a zökkenőmentes munkahelyre jutást. Georg Knill nyilatkozatában kitért arra is, hogy mindenképpen kerülni kell a külföldről érkező munkavállalók ilyen jellegű plusz terheit, amely egyben gazdasági érdek is. Kiemelte azt is, hogy az ingázók száma mintegy 230 000 főre tehető, akik fontos szereplői az osztrák gazdaságnak.

 

 

Bejegyzésünk a krone.at cikke nyomán készült.