Burgenlandi Zöldek: “akkor majd állnak a dugóban a magyarok”

Illusztráció / cyberpress.hu összeállítás

Regina Petrik, a burgenlandi Grünen (Zöldek) vezetője interjút adott többek között a bvz.at hírportál részére is. A tartományi politikust többek között az A3-as autópálya bővítésének leállításáról, a szövetségi kormányzásról, a Fertő-partról és a tartományi vezetővel való kapcsolatáról is kérdezték.

A zöldpolitikustól elsők között kérdezték az A3 autópálya meghosszabbításának elkaszálásáról és a lehetséges alternatívákról.

Válaszában kifejtette, a b terv regionális megoldás kidolgozását jelneti a szövetségi kormány, a tartomány és az önkormányzatok közreműködésével. Hozzátette, magyarországi ingázó forgalomra is gondolniuk kell, ezért a regionális megoldások határokon átnyúló megoldásokat jelentenek.

Tisztában van azzal, hogy az M85-ös autóút azonban elkészül az országhatárig. Szerinte a magyaroknak addig kell a dugóban állniuk, amíg a szállítmányozóknak kifizetődőbbé válik vasúti sínre terelni az áruikat. Petrik Orbán Viktor miniszterelnököt is szóba hozta, szerinte ugyanis nem engedi, hogy beszéljenek vele ez ügyben. Mindaddig azonban váltakozó irányú (szakaszos) forgalom engedésére (Blockabfertigungen ?) lesz szükség.

A Fertő-parti beruházás kapcsán elmondta, nagyon óvatosnak kell lennie az osztrák kormánynak, hiszen jogilag már szólhatnak bele, de még lát lehetőségeket a projekt megfékeztetésében. Leonore Gewessler miniszter kapcsolatban áll a magyar kormánnyal, hogy közös tárgyalóasztalhoz üljenek az UNESCO-val.

A Fertő tó vízellátásával kapcsolatban megjegyezte, a Boku és a WWF-hez hasonlóan kritikusan látja a kérdést. Heinrich Dorner tartományi tanácsos megvalósíthatósági tanulmányát idézte fel, mely hónapok óta elérhető a magyar fél számára is. Szerinte hamarosan döntés várható, ugyanis ősszel helyhatósági választások várhatóak Magyarországon. (?)

Hozzátette azonban azt is, hogy a tó kémiáját nem szabad megváltoztatni zátonyosodással vagy vízellátással. (Ismeretes ugyanis, hogy folyami csatornával táplálnák a tó vízhiányát.)

A tó kiszáradásának veszélyével kapcsolatban elmondta, hogy hiába van kevés víz a tóban, virágzik a kerékpáros turizmus. Hozzátette, lesznek hullámvölgyek, változik a turizmus, és a tó túlélhet néhány évet alacsonyabb vízállás mellett, de ők, zöldek, hosszú távú megoldásokra gondolnak.

Az osztrák politikust kérdezték még az osztrák belpolitikai helyzetről, környezetvédelemről és a koronavírus-válságról is, a teljes beszélgetés ide kattintva olvasható az eredeti nyelven.