Beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt, Karl Nehammert

FOTÓ: APA / ROLAND SCHLAGER

December 6-án hétfőn tettek esküt Alexander van der Bellen köztársasági elnök előtt az osztrák szövetségi kormány új tagjai valamint Karl Nehammer Ausztria új kancellárja.

Az orf.at magyar kiadása azt írja, Karl Nehammertől az alsó-ausztriai Gerhard Karner vette át a Belügyminisztérium irányítását. Pénzügyminiszternek az eddigi államtitkárt, Magnus Brunnert választották. Alexander Schallenberg visszatér a Külügyminisztériumba. Martin Polaschek stájer egyetemi rektor Heinz Faßmanntól veszi át az Oktatásügyi Minisztériumot. Claudia Plakolm a Jungen ÖVP szövetségi elnöke a Kancellária Hivatal államtitkáraként folytatja pályafutását. Ő Susanne Raab családügyi minisztertől veszi át az ifjúsági részleget.

Karl Nehammer Ausztria új kancellárja 49 éves, két gyermek édesapja. Hivatásos katonaként szolgált, 1997-ben hadnagyként szerelt le. Ezután kommunikációs tanácsadóként dolgozott. 2017-ben lett az egyik bécsi, a hietzingi pártszervezet elnöke és választották meg parlamenti képviselőnek, 2018-ban pártfőtitkár lett, aztán 2020 januárjában kinevezték a második Kurz-kormány belügyminiszterének.

Az osztrák közélet helyzete jelenleg nem éppen eseménymentes, Nehammer Alexander Schallenbergtől vette át a kormányfői posztot, aki Sebastian Kurztól vette át a stafétát lemondását követően.