Ausztria az omikron miatt szigorít a beutazási feltételeken

Határátlépési pont Sopron / fotó: cyberpress.hu archívum

Szigorít a koronavírus-járvány miatt nyugati szomszédunk, amelynek értelmében Ausztria 2021. december 20-tól változtat a beutazási feltételeken, amelynek célja, hogy meg lehessen fékezni a koronavírus új, omikron nevű mutánsának terjedését. – jelentette be  az osztrák egészségügyi minisztérium.

A korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztria területére, de ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot. mennyiben ezekkel nem rendelkeznek, úgy karanténba kell vonulniuk. A karantén a régi rendeletek szerint egyébként egy a beutazást követően elvégzett hivatalos, negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, de ez utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges.

Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás.

Az ingázókra  továbbra is az enyhébbnek nevezhető 3G-s szabály van érvényben, amely alapján a letesztelt (getestete) emberek, vagyis friss negatív vírusteszt lelettel rendelkező oltatlanok is beutazhatnak.