Aki számít, az eljött Sopronba 2021-ben

Az év teljes egészét összegezve kijelenthető, hogy valóságos arzenál volt Sopronban, hiszen ugyan nem egyszerre, de a teljes politikai elit megjelent szűkebb pátriánkban. Gondolhatjuk úgy is, hogy Sopron politikailag fontos a kormánynak, de nem kell ahhoz elfogult lokálpatriótának lenni, hogy lássuk:

nagy dolgok történtek és történnek Sopronban.

Persze nemrégiben ünnepeltük a Hűség Napját, az 1921-es soproni népszavazás száz éves diadalát. Ez nem csak a leghűségesebb város ünnepe, hanem az országé és a nemzeté is. Egyértelmű, hogy a polgári kormányzat is fontosnak tartja az esemény jelentőséget, hiszen 2001-ben pont az Orbán-kormány volt az, aki az emléknapot is törvénybe iktatta. Azonban így sem lenne magától értetődő, hogy a centenáriumon maga a kormányfő köszönti az egybegyűlt sokaságot, de mint a miniszterelnök maga is mondta:

“száz év után is erőt meríteni jövünk Sopronba.”

Sopron egyedülálló példája a nemzethez való hűségnek, a keresztény, polgári alapokon nyugvó kultúrvárosnak. Amikor pedig a kormányzati politikusok újabb megmérettetésre készülnek, Sopron azon tekintélyes hátországok egyike, ahonnan szellemi muníciót kaphatnak ők és a szimpatizánsok is. S bár imitt, amott úgy tűnik omladozik a vakolat, a téglafal mögötte erősebb mint valaha. A közösségi média felerősíti a kritikus hangokat, de december 14-én bizonyították, hogy az egység még így is elsöprő mértékű.

De nem csak Orbán Viktornak volt fontos, hogy Sopronban jöjjön. Az elmúlt egy évben miniszterelnök-helyettesek, miniszterek, államtitkárok, lényegében a teljes kormányzat szereplői itt voltak, hogy egy-egy fejlesztést útnak indítsanak, vagy éppen egy újabb beruházást átadjanak. Lehet mondani, hogy a politikus csak a szalagátvágáshoz ért, s amúgy is csak felhajtás és kampány az egész, de csavar van a logikában. Bár 2021-ben már természetesnek tűnik, de ugye az az első, hogy van mit átadni. Olyan értékteremtő projektekről van szó, amelyek hosszú évtizedekig határozzák meg Sopron jövőjét. Nem beszélve arról, hogy a beruházás fizikai megvalósítása csupán a legfelső lépcső, oda bizony nehéz munka árán jutottunk el.

Olyan mérföldkövek köthetők a 2021-es esztendőhöz, melyek valódi soproni fejlesztési eredmények.

Továbbra is zajlanak a Modern Városok Program beruházásai, mely szintén szimbolikus jelentőségként Sopronban indult elsőként. Elkészült, a városlakók is birtokba vehették az új Lővér Uszodát, mely megjelenésében is pazar, nemzetközi színvonalú versenyuszodának felel meg. A belvárosi parkolóhelyek számát jelentőse növeli az Árpád utcai parkolóház, mely szintén idén készült el. Újabb szakaszokon adták át az M85-ös autóutat is, hiszen Sopron már három csomóponton érhető el gyorsforgalmin.

Elkészült a Mély út új nyomvonala, de dolgoznak a Múzeumnegyed megvalósításán is. Döntés született a Lenkey utcai egészségügyi intézmény felújításáról és a Csarnok utcai piac fejlesztéséről. Rohamtempóban épül a Rendészeti Integrált központ, de tervezés alatt van az délkeleti ipari park és a lővéreki konferenciaközpont megvalósítása is. Átadták az Erdő Házát, de gőzerővel épül az M85-ös autóút és az északnyugati elkerülő, valamint nem utolsó sorban Fertő part turisztikai fejlesztése is sínen van. Nem beszélve arról, hogy a nagyobb léptékű projektek mellett szorgosan valósulnak meg kisebb fejlesztések is.

Visszakanyarodva a gondolat alapfelvetéséhez, lássuk tényszerűen: 2021-ben megtisztelte jelenlétével Sopron és térségét Áder János köztársasági elnök valamint Orbán Viktor miniszterelnök, s többször kapott meghívást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Palkovics László, Szijjártó Péter, Varga Judit, Nagy István, Gulyás Gergely miniszterek és államtitkári szinten pedig tucatnyi politikus.

A kancelláriaminiszter az egyik idei fejlesztés átadóján azt mondta,

“az ország visszaadott valamit Sopronnak abból, amit száz évvel ezelőtt mi is kaptunk.”