A felújítás után egész pofás lett az Ágfalvi út

Sopron / Ágfalvi út felújítás 2021. / fotó: cyberpress.hu

Összességében talán kijelenthető, hogy elkészült az a projekt, ami Sopronban a Bánfalvi út – Kertvárosi út közötti belterületi szakasz felújítását jelentette. A kivitelezés költségeihez az önkormányzat pályázati forrást is nyert 450 millió forint értékben, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program égisze alatt jelent meg konkrétan a munkába járást segítő, alacsonyrendű közutak fejlesztése érdekében. 

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös ajánlatkérőként jelent meg az eljárásban konzorciumi formában, amit az követelt meg, hogy az Ágfalvi út állami tulajdonú útszakasz, hivatalos megnevezését tekintve egyébként 86108 jelű út,  így közös projektként lehetett felújítani.

Sopron / Ágfalvi út felújítás 2021. / fotó: cyberpress.hu

Összesen 1432 méteren került sor  burkolatfelújításra, de a munkálatok tartalmaztak olyan elemeket is, mint kiemelt szegélyek és csapadékvíz csatornák kiépítése. Ahol szegély határolja az utat ott 6,5 méter az útpálya szélessége, ahol pedig burkolt árok van, ott 6 méter lett a szélesség. Nem egyszerű aszfaltozásról volt szó a szakaszon, hiszen a kivitelező feladata többek közt alapréteg, kötő- és kiegyenlítőréteg és kopóréteg építése is volt, valamint aszfalt feszültségelosztó hálót is le kellett teríteni. Többek közt gondoskodni kellett hat darab forgalomfigyelő detektorhurkot beépítéséről, 68 akna szintbehelyezéséről, 19 KRESZ táblát kihelyezéséről, egy közvilágítási oszlop áthelyezéséről, egy buszváró telepítéséről, 180 m² tartós burkolatfestésről és 10 m² sárga színű burkolatfestésről is.

Az Ágfalvi út felújításának ez lényegében csak az egyik üteme volt, hiszen korábban a külterületi szakaszon teljes hosszában megújult. A következő lépcsőfok egy új körforgalmú csomópont kialakítását jelentheti majd, hiszen legkésőbb 2024. júniusáig megépítik a 84-es főút és a 86108-as jelű Ágfalvi út összeköttetését.

Az észak-nyugati elkerülő út kivitelezésének részleteiről ide kattintva olvashat többet, elkészültét az M85-ös autóút Sopront elkerülő szakaszával egyidejűleg ígérik. A gyorsforgalmi aktualitásairól ide kattintva tájékozódhat.

Sopron / Ágfalvi út felújítás 2021. / fotó: cyberpress.hu
Sopron / Ágfalvi út felújítás 2021. / fotó: cyberpress.hu
Sopron / Ágfalvi út felújítás 2021. / fotó: cyberpress.hu