Várhatóan szerda 11 órától megnyitják a Sopron-Csorna gyorsforgalmi aszfaltcsíkot

A főpálya Sopron felé, a Nagycenk csomópont magasságában / fotó: cyberpress.hu

Az öröm és boldogság mellett képletesen tűzijáték és konfettieső is köszönthetné a mai napot, hiszen ha minden a tervek szerint alakul, akkor ma 2020.12.16-án 11.00 órakor megindulhat a forgalom az M85-ös gyorsforgalmi új szakaszán, ami ezen a jeles napon kerül átadásra a soproni ideiglenes végcsomópont és Csorna  között. A körülbelül 51 kilométeres szakaszon a meghatározott szabályok szerint lehet majd közlekedni és 2020. december 31-ig még ingyenesen, az után pedig útdíjfizetési kötelezettség mellett lehet majd használni. 

2020. november 17-i felvételünk az M85 Nagycenk csomópont újonnan kihelyezett útbaigazító tábláiról Fotó: cyberpress.hu

 

A ma átadásra kerülő gyorsforgalmi szakaszra ( Csorna mellett ) öt csomópontban lehet  majd fel- illetve lehajtani:

  • Kapuvárnál
  • Fertőendrédnél
  • Fertőszentmiklósnál
  • Nagycenknél
  • Sopron-kelet, Kópháza ideiglenes végcsomópontnál.

 

Arról nincs információnk hogy a forgalomnak való átadás előtt lesz-e valahol amolyan politikailag trendi szalagátvágás és ünnepi köszöntő, azonban az biztos hogy a 2015-ben még 2018-ra ígért gyorsforgalmi szakasz végre  elkészült, így végre Sopron és térsége  is bekerülhet hazánk közlekedésének aktív vérkeringésébe, hiszen sokkal jobb minőségű és időtakarékosabb aszfaltcsíkon lett elérhető.

Az eredeti tervek ahogy azt írtuk ugyan arról szóltak, hogy már 2018-ban majd  igénybe lehet venni a szakaszt, ráadásul a Fertőrákosi csomópontnak nevezett tómalmi  lehajtóig lesz kész, de ne legyünk telhetetlenek, most örüljünk annak, hogy egy több évtizedes álom vált valóra és legalább sopronig elkészült.

A beruházás egyébként Magyarország Kormánya által finanszírozott projekt, amelynek költségei részben abból a félmilliárd eurós (mintegy 155 milliárd forintos) hitelkeretből lett megvalósítva, amit Európai Beruházási Bank (EIB) Magyarország közúti infrastruktúrájának fejlesztéséhez folyósított és amely projektet a  2020-as esztendőig kellett befejezni. ( Bővebben ITT! )

 

 

 

További M85 infók ide kattintva.