Új és modern pisztolyokat rendszeresít a magyar rendőrség

A zsaruknak volt is, lesz is szolgálati maroklőfegyverük, a rendőrség pedig nemrég közel 40 ezer fegyver beszerzéséről döntött. – számol be a hírről a rendőrség honlapja.

Kép forrása: police.hu

Évtizedek óta nem volt ilyen átfogó jelentőségű és méretű változtatás a testületnél, az oldalfegyverek lecserélése szinte az egész hivatásos állományt érinti. Mint azt bejelentették, heteken belül megkezdődik a kiszolgált kézifegyver-arzenál begyűjtése, helyettük pedig modern CZ pisztolyokat rendszeresítenek. Ezek az új fegyverek cseh gyártmányú CZ P-07 és CZ P-09 jelzésű modellek, amelyek méretben és az ebből adódó sajátosságokban térnek el egymástól. A „pőre”, kiegészítők nélküli CZ P-09 208 milliméter hosszú, 148 mm magas és 37,5 mm széles, üresen 776, töltve 860 gramm, kisebb testvére, a CZ P-07 ezeknél a fizikai jellemzőknél valamivel szerényebb. A gyártó vállalta, hogy a magyar rendőrség részére elkészíti és értékesíti 38 ezer pisztolyt, figyelembe véve a megrendelő igényeit.

A Magyar Rendőrség részéről XXI. századi igényeknek megfelelő, korszerű, félautomata maroklőfegyverekre volt szükség, amelyek – akárcsak elődei az elmúlt évtizedekben – jól kiszolgálják az általános munkát. A rendőrség olyan pisztolyt keresett, ami igazodik az ország négy évszakos klímájához és az ennek megfelelő ruházkodáshoz. Kritérium volt, hogy kesztyűben, illetve egyes feladatellátások sajátosságainak eleget téve taktikai kesztyűben is működtethető legyen a fegyver, amelyeknek az említett két típus megfelelt.

Kép forrása: police.hu

A CZ pisztolyok ideálisnak mondhatóak,  töltötten is elfogadható önsúllyal rendelkeznek, amit használatánál a kialakításuk ellensúlyoz. Ez a fegyver nem rúg vissza fájdalmasan, nem „vág” bele a tartókéz lágy részeibe. Öntöltő, rövid csőhátrasiklásos, billenőcsövű, módosított Browning-SIG reteszelésű, külső kakasos, normál és revolverező elsütőszerkezettel szerelt és hárompontos, nyílt, fix lumineszkáló irányzékot is kapott.

A rendőrség az állomány kiképzése céljából a lőkiképzőket részesítette elsőként oktatásban, amely elméleti ismertetést,  oktatóvideó megtekintését és tantermi, úgynevezett lőszer nélküli „szárazgyakorlást”, azaz tárazást, fesztelenítést és a tüzelésre kész állapotba felhúzás gyakorlását tartalmazta, valamint a lőtéren való éles kipróbálást.

Kép forrása: police.hu

 

 

Bejegyzésünk a police.hu oldalon megjelent  cikk nyomán készült.