Tematikus nap a tájértékekről és az egészséges életmódról

Júliusban indult a „LANDSCAPE” magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program. Az Interreg Kisprojekt Alap támogatásával megvalósuló együttműködésben Fertőd és a Fertő-táj, illetve Szőgyén gyógyászati és kulturális értékeit mutatják be egymásnak a partnerek. A fél éves projekt legfőbb célja, hogy segítsenek az adott tájegység értékeire alapozva az egészséges életmód fontosságának tudatosításában.

A KonDor Műhely termékei, rajtuk a szőgyéni lagzis kalács receptjével (Fotó: BerényiKornélia/Felvidék.ma)

 

A projektet hazánkban a Fertődön működő Fertő-kör Turisztikai Egyesület, míg Szlovákiában a felvidéki Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás képviseli. A nyilvános témanapnak a Szőgyéni Régészeti Múzeum és Tájház adott otthont szeptember 19-én. A rendezvényen Svajcer Edina, a konferencia háziasszonyának segítségével mutatták be fiatal vállalkozók, civil szereplők és meghívott szakértők a tájban rejlő természeti és kulturális értékek, az egészséges életmód kapcsolódási pontjait az érdeklődő lakosság számára. A rendezvényre hazánkból 25 fős szakemberekből, szakmai véleményvezérekből álló küldöttség érkezett.

A tematikus nap programjai a víz gyógyító ereje, a gyógynövények használata, az egészséges táplálkozás, a stresszmentesség , illetve a sport és rendszeres aktivitás egészségmegőrző szerepe köré épültek. Ezekre az elemekre alapozva a helyi sajátosságok, helyi értékek mentén megvalósult, példaértékű jó gyakorlatok bemutatására törekedtek a szervezők, kifejezve ezzel a projekt fő gondolatát: a tájban rejlő természeti és kulturális kincsek gazdag lehetőségeket és igazi értékeket képesek szolgáltatni az egészséges életmód kialakításához és fenntartásához.

A napot a szomszédos Köbölkútról érkezett természetgyógyász, Gáspár Árpád nyitotta előadásával, aki Vissza a gyökerekhez címmel beszélt az érdeklődőknek a gyógynövények, a víz gyógyító erejéről, az ősi népi praktikák alkalmazhatóságáról és mindezek szerepéről az egészséges táplálkozásban.

Délután „Márka és közösség” című interaktív bemutatóval folytatódott a program. A konferencián olyan fiatal vállalkozók mutatkoztak be, akik eredményei már példaértékűek: a Felvidéki Szikvíz, a Pató Pál Étterem, a Pató Pale Ale és a Kondor Műhely képviselői nem csak termékeikről, szolgáltatásaikról, de vállalkozásuk történetéről, értékeikről is beszéltek a hallgatóságnak.

A Felvidéki Szikvíz családi manufaktúra. Tulajdonosai Retkes János és lánya, Rebeka, akik vállalkozásukkal a nagypapa (dédpapa) hagyatékát keltették életre. Az ízes, tiszta szikvizet a szőgyéni műhelyben palackozzák, termékük nagy népszerűségnek örvend szerte a Felvidéken. Különlegessége, hogy palackja újratölthető, előállítása ezért minimális környezetterheléssel jár, hangsúlyos magyar felirata pedig a felvidéki magyarság identitásának erősítéséhez járul hozzá.

A KonDor Műhely megálmodása és megvalósítása Dékány Norberthez és Évához, egy fiatal helyi házaspárhoz kötődik. A fiatal vállalkozók kezdetben egyedi fényképes pólók készítésével foglalkoztak, mára portfoliójukban már bőrből, fából készült termékek is szerepelnek. Partnereik szintén szőgyéniek: termékeiket helybéli grafikus, varrónő és famegmunkáló segítségével készítik, akár teljesen egyedi elképzelések alapján is.

Svajcer Edina, a rendezvény háziasszonya mutatja be a Pato Pale Ale-t, Szőgyén első kézműves sörét (Fotó: BerényiKornélia/Felvidék.ma)

Bartos Gergely, a Pató Pál étterem vezetője arról beszélt, hogy hogyan szerezték vissza annak eredeti nevét. A régi szőgyéni ételeket is kínáló étterem helyi gyökerekkel, helyi értékekkel büszkélkedhet. Felújítása ezek mentén, magyarországi támogatással valósult meg, tulajdonosa pedig megtöltötte azt a nevéhez illő hangulati elemekkel, korai kézírásos receptekkel, fényképekkel.

A Pató Pale Ale névre hallgató kézműves sör készítése szintén egy helyi fiatalember, Elzer Gergely nevéhez fűződik, aki megvalósította a testes, erős, keserű és illatos sörök szerelmeseinek álmát.  Készítője méltán lehet büszke a település első kézműves sörére, amelyet kizárólag helyben, a Pató Pál étteremeben és a hozzá tartozó bárban kóstolhatnak a minőségi és tudatos sörfogyasztás kedvelői.

A szőgyéni témanap mintegy kétszáz érdeklődő részvételével zajlott. A konferencia zárásaként 16 órától a „Pajta titkok” című rendezvényen láthatták a résztvevők helyi civil szervezetek interaktív bemutatóit a hagyományőrzés, az egészséges táplálkozás, a sport és aktivitás jegyében.

 

 

Az SKHU/WETA/1901/4.1/021 azonosító számú, „LANDSCAPE – Tájértékek az egészség szolgálatában / Hodnoty kraja v službe zdravia” című projekt fő célja, hogy erősítse a két ország közötti együttműködéseket, és szemléletformáló tevékenységeken keresztül hívja fel a figyelmet az egészségmegőrzés és egészséges életmód fontosságára, mindezt az egyes tájak természeti értékeire alapozva.  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A cikk nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.