Történet a múlt századból: soproni cukrász jelentette fel a szomszéd kávézót

Wiedemann kávéház a Várkerületen / Forrás: manda.hu Tulajdonos: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-ND)

A kereskedők közti nézeteltérések rendezésére már több, mint száz évvel ezelőtt is bevett módszer volt a felügyeleti szervnél való bemószerolás. Ez derül kis a Soproni Kalendáriumból átemelt történeti feljegyzésből, ahol az egyik soproni vállalkozó a konkurencia üzletét szerette volna ellenőriztetni.

Wiedemann kávéház a Várkerületen / Forrás: manda.hu / Tulajdonos: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-ND)

1906. Március 18 Oedenburger Zeitung:

Szabad-e a kávésnak utcán át fagylaltot eladni? Nagy Jenő itteni cukrász feljelentést adott be az iparhatóságnak Wiedemann kávés ellen, hogy utcán át,tehát nemcsak ülővendégeinek,fagylaltot árul. A városi rendőrkapitányság egy miniszteri utasításra hivatkozva a kávést 10 K pénzbüntetésre ítélte. Wiedemann fellebbezésére a tanács ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte és Wiedemannt felmentette a terhére megállapított túllépés alól, azzal a megokolással,hogy egy későbbi miniszteri rendelet megengedi a kávésnak az utcán át való árusítást. Ez ellen a döntés ellen most Nagy úr a legilletékesebb országos hivatalhoz fordult határozatért.

Az Oedenburger Zeitung 1906. március 3-i száma / 3 oldal / Forrás: difmoe.eu

 

További feljegyzéseket, napról-napra a Soproni Kalendárium portálján, a sopkal.hu-n olvashat.