Nem is gondolná mennyi szálláshely működik Sopronban! Mutatjuk!

Fotó: cyberpress.hu archívum

Egy 2009. évi kormányrendelet szabályozza a szálláshely szolgáltatások rendjét, annak engedélyezési procedúráját. Ugyanezen jogszabály azt is előírja, hogy a szálláshelyekről nyilvántartást kell vezetni. Az előírás szerint az engedélyt kiadó önkormányzat legalább hat évente köteles hatósági ellenőrzést tartani az egyes szálláshelyeknél. Ezeknek néztük néztünk utána, nézzük hát mekkora valójában a soproni szálláspiac.

Illusztráció: cyberpress.hu archívum

A szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatókról vezetett nyilvántartásból nem csak egy egyszerű darabszámot ismerhetünk meg, hanem számos más kérdésre is választ ad. Noha a szálláshelyek kialakításuk és felszereltségi szintjük szerint különböző kategóriába sorolhatóak, a gyakorlati tapasztalat nem mutatja a típusmegjelölések pontosságát. Ennek ellenére érdemes megemlíteni, hogy Sopron város közigazgatási határain belül jelenleg érvényes működési engedéllyel 11 szálloda, 23 panzió, 1 üdülőház, 6 közösségi szálláshely, 1 kemping, 56 magánszálláshely és 57 egyéb szálláshely üzemel.

A Kormány egy tavaly elfogadott rendeletében határozta meg az egyéb-szálláshely mellett a magánszálláshely kategória fogalmát. Továbbá kötelezővé tették a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) használatát, valamint a 16 ágy alatti szállásoknál mobilapplikációval is segíti a nyilvántartás vezetését. Az előírás lehetővé teszi a forgalmai adatok naprakész mérését, és a vendégnyilvántartás online bevallását is. Módosultak a bírságolási tarifák is, például magánszálláshely esetében 100 ezer Ft, egyéb szálláshely esetében legfeljebb 20 ágy befogadóképesség esetén 100 ezer Ft, 21 ágy befogadóképesség felett 200 ezer Ft a ráta.

Fotó: cyberpress.hu archívum

Az adott szálláshelyet érintő legalább hat évenkénti egyszeri ellenőrzésekről éves tervet kell készíteni az önkormányzati hivatal vezetőjének, melyet az adatszolgáltató központnak is meg kell küldeni. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet kell fordítani az NTAK program regisztrációjának meglétére, valamint arra, hogy folytatnak e adatszolgáltatás a vendégekről. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jogosult ellenőrzést kezdeményezni a jegyzőnél vagy más hatóságnál is.

Mint látható, ez utóbbi két kategória a leginkább számottevő Sopron vonatkozásában, hiszen összesen 113 egyéb szálláshely és magánszálláshely működik a város területén. Ezek üzemeltetői többnyire soproni lakhelyű magánszemélyek, de a 2020-as év első szálláshely engedélyét például egy pécsi illetőségű személy kérvényezte. A jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy az üzemeltetők nyilvántartásba adják a szálláshelyük nevét is. Így van a hűség városában számtalan szabadon megnevezendő apartman és keresztnevekből álló vendégház is, de akadnak olyan szójátékok is, mint Erdész-lak, vagy épp klasszikusan kinyilvánított Munkásszállás is.

A szobák és ágyak számát is meg kell határozni, így tudhatjuk meg azt is, hogy az összesen 155 db működő szálláshely 1542 szobát foglal magába, ezek pedig 3611 ágyat számlálnak összesítve. Amennyiben az összesítésből levonjuk a szállodákat és a kempinget, már csak 778 szobát azonban továbbra is közel kétezer, pontosan 1984 ágyat kapunk. Megemlíthetjük azt is, hogy a városban négy olyan szálláshely működik, ahol a nyilvántartás szerint csupán egyetlen egy ágy szabad a vendégek számára, s további kilencben csupán ketten hajthatják le fejüket egy hosszú nap után.

Sopron két legnagyobb szállodája összesen 906 fő egyidejű elszállásolására alkalmas, s a befogadóképesség szerinti top lista hatodik helyén már egy közösségi szálláshely kategóriában Közösségi Szálláshely elnevezésű Ágfalvi úti ingatlan áll. Az adatbázis részletezi azokat a szolgáltatókat is, akik ilyen-olyan okból felhagytak a szálláshely üzemeltetésével. Ennek a kivonatnak is több, mint 150 eleme van, azonban ennyi szálláshely megszűnéséről döntöttek az elmúlt években. Ennek okai szerteágazók lehetnek, hiszen míg valaki racionalizálás szempontjából tevékenységét valóban megszünteti, addig egy másvalaki az engedélyét csak azért adja vissza, hogy más formában újból benyújthassa. Ellenben akad olyan lövérekbeli panzió is a városban, melyet a jegyző záratott be. Tavaly összesen 12 szálláshely húzta le a rolót, s mindez adatókból jól látszik, hogy a hatósági ügyintézéshez is jócskán adnak feladatot. Összesen 2694 ágy szűnt meg, esetleg alakult át az évek alatt.

 

A cikk elkészítésében a 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet alapján vezetett szálláshely nyilvántartás adatai voltak segítségünkre.