Momentum Sopron: “Reprezentatív munkacsoport mielőbbi felállítását szorgalmazzuk!”

Mint arról beszámoltunk, a koronavírusjárvány okozta rendkívüli rendelkezések értelmében komoly bevételi forrásokat veszített el Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, ami hozzávetőleg mintegy 600 millió forintos kiesést okoz a költségvetésben. Ez az összeg többnyire a helyi gépjárműadó ( cca. 240 millió forint ), másrészt az idegenforgalmi adó ( cca. 160 millió forint ) összegének központi átirányítása illetve az országosan elrendelt és így Sopronban is életbelépő ingyenes parkolási díjak miatt kieső összegek miatt keletkezett a büdzsében.  Ennek a hiánynak a pótlására illetve ezen hiány áthidalásának érdekében Dr. Farkas Ciprián polgármester ( Fidesz-KDNP ) szerdán egy személyes találkozó keretében  felkérte a helyi ellenzéki képviselőket, hogy péntek délig nyújtsanak be a javaslatokat írásban, mintegy közös megoldást keresve.  Az ellenzéki képviselők úgy tűnik valóban nyílt lapokkal játszanak és nem titkolóznak a polgárság előtt, hiszen kivétel nélkül elküldték – közlésre – a számunkra is a megfogalmazott levelüket, amelyeket megosztunk az olvasóinkkal. Ezúttal a Momentum Sopron képviselőjének Supka-Kovácsné Holzhofer Tündének a javaslatait, álláspontját mutatjuk be. 

Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde / fotó: Leczovics Zsolt – cyberpress.hu archívum

Tisztelt Polgármester Úr!

Az új típusú koronavírus járvány okozta válság komoly kihívások elé állította a világot, ezzel együtt Magyarországot is. A recesszió megfékezésére és a gazdasági összeomlás elkerülésére a 2008-as válság tanulságaiból okulva számos európai országban már olyan gazdasági intézkedéseket hoztak, melyek középpontjába a munkahelyek védelme került, mely jó példaként szolgálhat itthon is.

Azonban a magyar kormány jelenleg a települések önálló bevételeinek elvonásával finanszírozza a védekezést, így kiszolgáltatott helyzetbe kényszerültek a hazai településvezetők.

Mi a kölcsönös tiszteletben és együttműködésben hiszünk. Elkötelezettek vagyunk a város felé, így kiemelt jelentőséggel bír számunkra Sopron idei költségvetésének stabilizálása, a hiány mielőbbi megnyugtató rendezése.

Közös a városunk, közös a felelősségünk, ezért a Momentum Mozgalom egy olyan reprezentatív munkacsoport mielőbbi felállítását szorgalmazza, mely a város részletes költségvetési kereteit és mozgásterét figyelembe véve, a lehető legkisebb gazdasági kár árán képes Sopront a megszokott életébe visszavezetni. Ehhez a pártok képviselői mellett független gazdasági szakértők bevonására van szükség. A munkacsoport csak a városi vagyon, az érintett önkormányzati intézmények és cégek tüzetes átvizsgálását követően, velük együttműködve juthat eredményre. Nem elég a hiányt pótolni, új költségvetést kell elfogadni.

Jelentős megtakarítást az el nem kezdett beruházások halasztása – elsősorban a Fertő tavi óriásberuházás újragondolása – valamint a városi stadion további felújítására szánt összeg átcsoportosítása jelenthet.

Mi, a Momentum Mozgalom tagjai elzárkózunk minden olyan megoldástól, amely akár egyetlen munkahely megszűnéséhez vezet. Egyetlen család megélhetése sem kerülhet veszélybe úgy, hogy közben milliárdos beruházások zajlanak a térségben.

Tisztelettel: Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde