Mintegy 5100 forint értékű FFP2-es maszkcsomagot kap minden 65 év feletti osztrák állampolgár

December elején írtunk egy olyan osztrák tervezetről, amely szerint az  idősek védelme érdekében Ausztria egészségügyi minisztere azt javasolta a kormánynak,  hogy a koronavírus-járvány miatt a 65 évesnél idősebb korosztály számára személyenként  tíz darab, ingyenesen biztosított  FFP2-es típusú  védőmaszkot juttassanak el. Az ötletet az ÖVP és a Zöldek is támogatták, így aztán az előterjesztés elfogadásra is került a parlamentben és a napokban megkezdődött azok eljuttatása az érintetteknek. 

Kép forrása: silversurfers.com

Az ingyenes maszkosztás  célja az, hogy a különösen veszélyeztetett korosztály  kiváló minőségű  eszközhöz jusson, ami hozzájárulhat a Covid-19 fertőzöttség elleni küzdelemben, amely eszköznek a viselése akkor is  prioritást élvez ha már valaki megkapta az oltást.  Az akció költsége a korábban becsült adatok alapján mintegy 24 millió euróba kerül az osztrák büdzsének. Az ingyenes maszkokra jogosult személyek száma mintegy 1,7 millió fő Ausztriában.

Az osztrák közszolgálati média beszámolója szerint az első csomagok eljuttatása  már december 23-án postázásra került, amely folyamat január harmadik hetében fejeződik majd be.

Mi végeztünk egy gyors hozzávetőleges forintosított számolást a költségeket tekintve, amely szerint a projekt úgy tűnik, hogy több mint 8,3 milliárd forintba kerül az osztrák költségvetésnek. A maszkok darabára – amennyiben valós a költségek korábbi becsült értéke – így nagyjából 510 forintot tesz ki, amely tekintve hogy 10 darabos kiszerelésben jut el az érintettekhez, ez mintegy 5100 forint értékű védőmaszk csomagot jelent az érintetteknek. Arról nem szól a híradás hogy az összeg tartalmazza-e a postázási és csomagolási költségeket, de miután általános összegről volt szó, úgy gondoljuk hogy igen.