Koronavírus / Kovács Zoltán: A kormány minden szükséges erőforrást biztosít!

A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését fejezte ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, miután közölte, hogy bekövetkezett az első magyarországi haláleset a koronavírus-járványban.

Kovács Zoltán, Nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár / Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Kovács Zoltán kiemelte, az egészségügyben dolgozók emberi életekért küzdenek és hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni védekezés minden eszköze, minden költsége rendelkezésre áll, a kormány minden szükséges erőforrást biztosít.

A legtöbbet a koronavírus terjedése ellen “mi magunk, magánemberek tehetünk” – emelte ki az egyéni felelősség fontosságát a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Kovács Zoltán hangsúlyozta: új típusú vírussal állunk szemben, a koronavírus más típusú felfogást kíván a magánemberek részéről is. Ezért minden magyar embertől azt kérik, hogy miközben segíti az egészségügyi és rendvédelmi szervek munkáját azzal, hogy betartja az operatív törzs javaslatai alapján hozott ajánlásokat, a saját életében is ugyanazt a felelősséget és elszántságot mutassa arra, hogy megakadályozza a vírus terjedését. Hozzátette: az operatív törzs és az egészségügyi személyzet által megfogalmazott előírások, javaslatok azt szolgálják, hogy ne csak azt az embert, akire vonatkoznak, hanem a közvetlen családtagjait, hozzátartozóit, barátait, és egyúttal az egész magyar társadalmat a lehető legjobban megvédjék a vírus terjedésétől.

Az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja – hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán, majd hozzátette, hogy ezt alátámasztja az is, hogy a nemzetközi statisztikából is ez az adat látható. Különösen akkor különösen veszélyes ez az új koronavírus az említett korcsoport számára, ha más típusú betegségekkel is küzdenek.

Az államtitkár arra kérte a lakosságot, hogy idős hozzátartozóik és barátaik esetében különös elővigyázatossággal tartsák be az egyébként javasolt védekezési és megelőzési előírásokat.

Szintén ezen a tájékoztatón hangzott el, az is hogy  hétfőn Kiskunhalason kezdődik meg a mobil konténerkórház felépítése, ez lesz az a hely, amely esetleges kapacitáscsökkenés esetén bevonható lesz a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe. – ezt már Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője mondta.

A konténerkórházzal kapcsolatban portálunkat közben az Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya arról értesítette, hogy:
A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 14-én újabb védelmi intézkedéseket jelentett be. Egyebek mellett 10 akciócsoportot állított fel, amelyek közül a mobil járványkórház létrehozásáért felelős akciócsoport vezetésével dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagyot, a büntetés-végrehajtási szervezet országos parancsnokát bízta meg.
Az akciócsoport kidolgozta a mobil járványkórház megvalósításra vonatkozó javaslatát, amit a belügyminiszter jóváhagyott és engedélyt adott az építkezés megkezdésére.

 

Lakatos Tibor beszámolt arról is, hogy egy házi karanténra kötelezett embert a rendőri ellenőrzés egy vendéglátóhelyen talált. A rendőrök intézkedtek vele szemben. Kiemelt, hogy aki megszegi a házi karantén szabályait, az szabálysértést követ el.

 

A 2020. 03 15-i hivatalos adatok szerint a koronavírussal kapcsolatos statisztikai adatok egyébként így alakultak:

Igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma: 32 FŐ

Új koronavírus-fertőzésből gyógyultak száma: 1 FŐ

Új koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma: 1 FŐ

Új koronavírus gyanúja miatt elkülönítettek száma ( karanténba helyezettek száma): 159 FŐ

Új koronavírus fertőzéssel akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma: 1236 DARAB.

 

 

A koronavírussal kapcsolatos magyarországi hiteles és hivatalos adatok a www.koronavirus.gov.hu oldalon érhetők el!