Elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek / A zeneipar kérdése is napirenden

Budapest, 2020. július 9. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én. MTI/Soós Lajos

A járványveszély miatt nem tartja meg az augusztus 20-i nyilvános ünnepségeket hazánk, így tűzijáték és légiparádé sem lesz a fővárosban – jelentette be Gulyás Gergely csütörtökön a kormányinfón. Hozzátette, hogy kivételt képez a tisztavatás, amit megtartanak. Az ünnepségek esetleges későbbi időpontra való halasztása sem lehet megoldás, így a Szent István napi rendezvények idén valószínűleg elmaradnak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter  / MTI/Soós Lajos / Archívum

A napokban több kritikus felvetés születette abban a kérdésben, hogy augusztus 15-e után lehet-e már 500 főnél nagyobb zenés rendezvényeket tartani. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy  feltehetően a július végi kormányülésen fognak dönteni a kérdésben és majd az akkori aktuális adatokat fogják figyelembe venni. Hozzátette, hogy tisztában vannak a zenei szektor nehézségeivel és vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy hogyan lehetne segítséget nyújtani a zeneiparnak.

A koronavírus-járvány miatti színkódos országbesorolással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy a korábbi bejelentés van továbbra is érvényben, miszerint hétről hétre tekintik át, hogy indokoltak-e a külföldi országokkal kapcsolatos korlátozások és azok milyen besorolás alá kerülnek.  Hozzátette, ha  bárhol rosszabbodik a helyzet, akkor változtatni fognak a besorolásán. Kiemelte azt is, hogy szerdán arról is döntöttek hogy módosítják az idevonatkozó kormányrendeletet, így ezentúl egy országon belül is meg lehet állapítani eltérő besorolású területeket, ami az indokolhat  ha egy ország különféle régiói között nagyon eltérő a járványhelyzet.