Az őszi felvonás első soproni közgyűlésére készülnek a képviselők

A soproni Fő tér a Tűztoronnyal és a Városházával / Fotó: cyberpress.hu / archívum

Az igazgatási szünet utáni első rendes közgyűlési tanácskozásra kerül sor szeptember 24-én 14 órától a soproni városháza nagytermében. A választott önkormányzati képviselők, vagyis a városatyák és városanyák az előzetesen közzétettek szerint tíz napirendi pont fognak döntést hozni.

Fotó: cyberpress.hu / archívum

A Sopron Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődék vezetését betöltő igazgató határozott idejű megbízatása lejár, így e körben új pályázatot kell kiírni az intézményvezetés ellátásra. A kinevezésre legkésőbb 2020. november 30-ig kerül sor az előterjesztésben foglalt határozat szerint. Az előterjesztések között szerepel a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány felügyelőbizottsági tagjának megválasztása is, itt zárt ülést is elrendelhetnek.

Rendeletalkotás is az aktuális döntéselőkészítés között szerepel, méghozzá az építményadóról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata. Ahogyan az korábban a médiában megjelent, 2020. július 15-től központilag hatályon kívül helyezték a reklámhordozók építményadójára vonatkozó rendelkezéseket. Illetve ahogyan korábban is sejteni lehetett a józan gondolkodás logikája szerint, ez az önkormányzat részéről jelentéktelen bürokratikus átszervezést igényel ugyan, de lényegi bevétel kiesét talán mégsem.

Az építményadóról szóló helyi rendelet a közgyűlés jóváhagyó döntése esetén, 1. § 1. bekezdéssel egészül ki. Ez adókötelessé teszi az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és lakás céljára szolgáló épületet, épületrészt. Fontos megjegyezni azonban, hogy a jelenleg hatályos rendelet ugyanezen szakaszának 2. pontja kimondja, hogy a nem tartozik e rendelet hatálya alá azon lakás, üdülő, melynek tulajdonosa, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogosultja, vagy bérlője az ingatlan után magánszemélyek kommunális adóját köteles fizetni. A rendelettervezet szerint hatályát veszti a 2. § 1. bekezdésének b) és a 2. bekezdésének c) pontja is, amelyek szintén a reklámhordozós adónemet érintik. Mindezek a kihirdetést követő napon lépnének hatályba, azonban a költségvetési törvénymódosítás napjától kellene alkalmazni.

A szakmai szervezetek is meghallgatásra kerülnek, ugyanis a közgyűlés előtt lesz a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2019. évi tevékenységéről szóló tájékoztató, valamint a Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2019. évi tevékenységéről szóló beszámoló is.

Soproni lakos kérelmére a 092/19 hrsz-ú külterületi utca elnevezéséről is döntést kell hozni, mely minden esetben egy érdekes, értéket hordozó feladat, hiszen hosszú időkre határozza meg a városképet. A Fehér út közelében található ingatlan elevezésére kizárólag a Fidesz frakció nevében Mágel Ágost, a Városfejlesztési Bizottság elnöke tett javaslatot, szokásához híven kellő alapos indokkal és helyi vonatkozással:

Szántó Róbert utca

Forrás: sopron.hu

Előterjesztést állítottak össze a helyi, autóbusszal végzett személyszállítási feladatok pályázati kiírásáról is. Bár zárt ülés tarható ez esetben is, annyi biztos, hogy 2020. év végén lejár a Volánbusz Zrt.-vel köttetett egyéves közszolgáltatási szerződés, így időszerű egy új megversenyeztetése.

Az érdeklődő nyilvánosság számára rossz hír lehet, hogy további zártan tartandó napirendi pontok következhetnek, hiszen a Kurucdomb sor 3. szám alatti társasházban található padlástér elidegenítéséről is döntést kell hozni, ahogyan a Lánzséri út 11. és a Panoráma út 36. sz. alatti ingatlanok között található, soproni 6976 hrsz-ú ingatlan, valamint 30 db Sixteam típusú kerékpár tulajdoni viszonyainak rendezéséről is közös nevezőre kell jutnia a képviselőtestületnek.

Hatósági bizonyítvány kiállítása eljárásban hozott határozattal szemben benyújtott fellebbezésről is várható döntéshozatal, ahogyan lakbér megállapítása ügyében benyújtott fellebbezésről is szavaznak majd.