A Google adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében is többet megyünk a parkokba

Illusztráció / cyberpress.hu archívum

Mobilitási adatokat tett közzé a Google, az anonim összesített adatokat két időszakra vetítve hasonlítja össze, annak tekintetében, hogy milyen helyeket mekkora gyakorisággal látogattak a mobilos felhasználók. 

A február 23-tól április 5-ig tartó adatok alapján kiderül, hogy a január 3-tól február 6-ig tartó periódushoz képest országosan kb. 20%-kal nőtt a zöldterületek, közparkok látogatottsága.  Egyértelmű, hogy a vendéglátótó egységeké csökkentek, és a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet követően egyre több helyen álltak le a munkahelyek, vagy tértek át home office működésbe. Ezzel összefüggésben kevesebben is indulnak útnak, csökkent a közösségi közlekedés kihasználtsága is. Összhangban a kijárási korlátozással, és egészségvédelmi szempontból sem elhanyagolható módon azonban a szabadban továbbra is lehet tartózkodni, kiemelten ügyelve távolságtartásokra. Az anonimizált helyváltoztatások tendenciáinak kimutatásából megyei kimutatást is kapunk, ebből kiderül:

  • Az éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, vidámparkok, múzeumok, könyvtárak és mozik látogatottsága 60%-kal csökkent
  • Az élelmiszerboltok, piacok, termelői és speciális élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak látogatottsága 34%-kal csökkent
  • Nemzeti parkok, nyilvános strandok, kikötők, kutyafuttatók, közterek és nyilvános kertek látogatottsága 36%-kal nőtt
  • A tömegközlekedési csomópontok, busz- és vasútállomások látogatottsága 47%-kal csökkent
  • A munkahelyek látogatottsága 35%-kal csökkent
  • A lakóhelyek látogatottsága 9%-kal nőtt
Fertőszéplak / illusztráció: cyberpress.hu archívum

 

Forrás: Google Mobility Report