A 84-es egy szakasza is megújul, megerősítik a kötő és a kopóréteget!

A 84-es számú Balatonederics – Sárvár – Sopron főútvonal, vagy jobban monda a Bécs-Balaton tengely főközlekedési útvonala is megújuláson megy keresztül a következő időszakban. Az elmúlt napokban megkezdődött az Újkér – Nemeskér szakasz felújítási munkálata. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa megkeresésünkre elmondta, az építést megelőzően a burkolat előkészítésével kezdik a kivitelezést. A felmagasodott padkát le kell nyesni, a burkolat deformációkat le kell marni, a mozaikosan összetört felületeken lokális pályaszerkezet cseréket kell elvégezni. A burkolatelőkészítést követően kötő és kopó új aszfaltrétegeket kell beépíteni megerősítő rétegként. Az építést követően a szükséges forgalomtechnikai jelzéseket, burkolati jeleket kell kialakítani, valamint a padkát a burkolat szintre kell felemelni. A kivitelezés 2020 márciusában kezdődött meg, az előzetes ütemtervek szerint várhatóan júliusig zajlanak majd a munkálatok. A 84-es főút a 90+100-as és 92+700-as kilométerszelvények között újul meg, összesen tehát 2600 méter hosszan.

Több Sopron környéki út felújítása van jelenleg is folyamatban, hiszen megkezdődött a kivitelezés a Sopron – Balf, a Sopron – Harka összekötő és a Sopron – Brennbergbánya bekötő úton is. A beruházások mindegyike annak a hazai finanszírozású összesen mintegy 100 milliárd forintos útfelújítási programnak a része, amit 2018-ban indított el a magyar kormány. Ágfalva irányában is már biztonságosabb út szolgálja ki a forgalmat, s hamarosan Tómalom – Sopronkőhida – Fertőrákos viszonylatokban is új aszfaltburkolat épülhet.

Fotó: cyberpress.hu / archívum