Választások 2019: Sopron a Fidesz-KDNP biztos bástyája

Már hónapok óta formálódik egyfajta együttműködés az ellenzék pártjai között a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban. A cél, hogy az októberi önkormányzati választásokra egy polgármesterjelölt-kihívója legyen a Fidesznek. A Republikon Intézet friss elemzése és javaslata szerint a Fidesz nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városok jelentős részében is legyőzhető. – írja a hvg.hu.

illusztráció / fotó: cyberpress.hu archívum – Leczovics Zsolt

A portál a  Republikon Intézet  kutatására hivatkozik, amelyben véleményük szerint az ellenzék azért bizakodhat a győzelemben, mert tavaly áprilisban a Fidesz-KDNP listája nemcsak a fővárosban, hanem a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. Míg országosan listán 47 százalékot értek el, addig hat megyei jogú városban (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt hoztak, sehol nem szereztek abszolút többséget.

A kutatási eredmények alapján a  23 megyei jogú várost három kategóriába sorolták be:

  • Az ellenzék számára nehezen nyerhető városok: Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár és Zalaegerszeg.
  • A billegő városokban a kormánypártnak és az ellenzéknek egyaránt megvan az esélye a győzelemre. Ezek: Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém.
  • Az ellenzék számára esélyes városok: Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya.

 

fotómontázs / cyberpress.hu

 

A portál hozzáteszi, hogy a fenti besorolás és az erőviszonyok alapján a Republikon tippje szerint a 23-ból 12 megyei jogú városban egy ( független ) jobboldali jelöltnek van nagyobb esélye a kormánypárti jelölt legyőzésére, míg 11 városban egy baloldali, liberális polgármesterjelöltnek van nagyobb esélye legyőzni a Fidesz-KDNP jelöltjét.

A 2018-as listás eredmények alapján   megtippelték azt is, hogy a polgármesteri pozíciók melyik párt számára milyen eredménnyel kecsegtetnek mint esetleges kihívók a Fidesz-KDNP jelöltje ellen, amelyből mi Sopron emeltük ki, de a teljes lista ITT elérhető.  A megyei jogú városokban  egyébként jól látszik, hogy 2018. áprilisában a leghűségesebb városban volt a Fidesz-KDNP-nek a legerősebb a támogatottsága, ami azt is jelenti, hogy Sopron az egyik legerősebb bástyája a kormányzó pártszövetségnek.

 

Sopronban a Fidesz-KDNP polgármester jelöltje elleni kihívók esélyei, a Republikon Intézet  kutatása szerint:

JOBBOLDALI ( esetleges közös párttámogatást élvező független ) jelölt győzelmi esélye:  45 %

MSZP-PÁRBESZÉD illetve DK közös jelöltjének  győzelmi esélye: 18 %

JOBBIK jelöltjének győzelmi esélye: 15 %

LMP jelöltjének győzelmi esélye: 4 %

MOMENTUM jelöltjének győzelmi esélye : 4 % 

 

Érdekesség hogy a felsorolásban nem szerepel a MI HAZÁNK MOZGALOM és az ÚJ KEZDET sem, de többek közt a KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT sem.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy persze ez a felmérés is csak egy statisztikai adatfolyam, amelyből többféle is létezik, de nem szabad elfelejteni,  hogy a polgármester és a képviselőválasztások nem a statisztikai felmérések alapján dőlnek el, hanem a szavazófülkékben.

 

 

Bejegyzésünk a hvg.hu cikke alapján készült, amely itt bővebben kifejti a kutatási eredményeket.