Választási krónika: Így szavazott Sopron lakossága 2014-ben!

Az előző önkormányzati választás 2014-ben volt, amikor első alkalommal választottunk öt esztendőre polgármestert illetve önkormányzati képviselőket. Sopronban a választókerületekben nem született igazán nagy meglepetés, hiszen bátran kijelenthető, hogy a FIDESZ-KDNP színeiben induló jelöltek – egy kivétellel – megnyerték a körzetüket,  a polgármester választás pedig szintén a kormánypárti támogatott sikerét hozta. Igaz ez utóbbi  szoros  végeredménnyel zárult,  hiszen Walter Dezső független jelölt mindössze 634 szavazattal maradt alul a Fideszes Dr. Fodor Tamással szemben.

Dr. Fodor Tamás, Sopron MJV. polgármestere / fotó: Leczovics Zsolt – cyberpress.hu archívum

2014-ben Sopronban 48 372 fő volt jogosult voksolni, azonban az urnákhoz csak 21 004-en járultak, amelyből a végelszámolásnál kiderült, hogy 20 678 darab volt az érvényesnek számító szavazólap.

A polgármesterválasztáson akkor négy fő mérte össze az erejét, ahol az addig már a tisztséget betöltő és azt újra vállalni szándékozó Dr. Fodor Tamás ( FIDESZ-KDNP ) ellen Walter Dezső ( Független ), Gőbl Gábor (JOBBIK) valamint Brand Tara ( Független ) szállt ringbe. A 2014-es eredmény azért mondható szorosnak, mert Dr. Fodor Tamás a szavazatok 45.99%-át ( 9 510 db. voks )  kapta, míg Walter Dezső 42.92 %-ot tudhatott magáénak –  ami 8876 voksot jelentett –  így a végeredmény csupán 3,07 %-os különbséget hozott.

Ha a másik két polgármesteraspiráns szavazatait nézzük, akkor így utólag talán kijelenthető, hogy ők az esélytelenek nyugalmával vágtak neki a választásnak, azonban így is szép számban vittek el voksot a két esélyestől, hiszen Gőbl Gábor 2008 szavazatot, míg Brand Tara 284 darab támogatói ikszet kapott. A fenti számok tükrében persze azóta is sokan emlegetik illetve találgatják a városban, hogy vajon mi lett volna a végeredmény ha csak a két főesélyes jelöltre lehet voksolni és nem visz el értékes ikszeket a két másik jelölt, de persze ez már a múlt, mondhatni történelem, soha nem tudjuk meg mi lett volna abban az esetben. A lényeg a végeredmény volt, tehát az, hogy Dr. Fodor Tamás (FIDESZ-KDNP) került ki győztesen a választási harcból, így az ő vezetésével vágott neki Sopron a 2014 és 2019 közötti éveknek.

Szavazás / fotó: Leczovics Zsolt – cyberpress.hu archívum

A 12 szavazókörzetek tekintetében ha őszinték vagyunk akkor bevallhatjuk, hogy nagy meglepetés nem született – azt tekintve, hogy ha tetszik, ha nem,  Sopron bizony egy stabil Fidesz bástyának számít – hiszen tizenegyben többé-kevésbé magabiztosan hozták a kormánypárti jelöltek a saját körzetüket. Az egy kivétel a 9. számú körzet volt, ahol Kalmár István, az akkor MSZP-DK-EGYÜTT-PM jelölő szervezetek képviselője lett a végső győztes.

Az önkormányzat akkori összetétele tehát Dr. Fodor Tamás ( FIDESZ-KDNP ) polgármester vezetésével úgy alakult, hogy 11 FIDESZ-KDNP-s képviselő mellett 1 fő MSZP-DK-EGYÜTT-PM jelölt valamint a kompenzációs listáról 5 fő – három fő MSZP-DK-EGYÜTT-PM jelölő szervezet által delegált és két fő JOBBIK színeiben induló – képviselő foglalhatta el a helyét az impozáns Városháza dísztermében.

Az évek alatt az összetétel nem változott, bár személycserék voltak, hiszen Barcza Attila ( FIDESZ-KDNP ) időközben országgyűlési képviselő lett, akinek a helyét az időközi választás győztese Filep Márk ( FIDESZ-KDNP ) foglalta el, míg az ellenzéki oldalon Vörös Viktor ( Párbeszéd ) maga állt fel és mondott le a mandátumáról, aki helyett aztán Jakál Adrienn ( Párbeszéd ) került be a testületbe. Érdekesség talán, hogy bár továbbra is önkormányzati képviselők maradtak ebben az időszakban a választáskor még a JOBBIK színeiben győzelmet szerző képviselők  Gőbl Gábor és Dr. Bendes Zoltán, de ők időközben kiléptek a pártból és független képviselőként – bár a MI HAZÁNK MOZGALOM tagjaiként – továbbra is részt vettek a helyi közélet tevékenységében.

Közgyűlés Sopronban / fotó: Leczovics Zsolt – cyberpress.hu archívum

Az időszak krónikájához tartozik, hogy a négy polgármesterjelölt mellett 2014-ben 48 fő képviselőjelölt indult a körzetekben, míg mára jobban letisztult kép fogadja azokat, akik böngészik a politikai pályára vágyók listáját. Az idei évben 3 fő polgármesterjelölt, Gibicsár Imre, Dr. Varga Norbert és Dr. Farkas Ciprián várja a szimpatizánsok voksait, míg a 12 körzetben összesen 37 fő indul azért, hogy ha győztes lesz, akkor részt vehessen Sopron közéletének alakításában.