Jelentős létszámleépítés előtt áll a Soproni Önkormányzat?

Fotó: cyberpress.hu / archívum

Ha a professzionális (!) média termékekre tekintünk akkor bizony láthatjuk, hogy a november végi soproni közgyűlés beszámolói leginkább a város legrangosabb elismeréseinek a választottjaira fókuszál ( Naná, hogy mi is írtunk erről, mégpedig ITT  és szinte csak érintőlegesen említi meg a számtalan egyéb napirendi pontot, amelyek között azonban több érdekes és fontos döntés is jóváhagyásra került. Ilyen például az helyi ingatlanadó módosítása vagy éppen a jelentős létszámcsökkentésnek is mondható önkormányzati állományból való munkavállalói elbocsájtás.

Soproni Városháza / fotó: cyberpress.hu archív

Mondjuk az igazat megvallva már egy jó ideje az van, hogy nem nagyon érdemes  külön beszámolókat írogatni ezekről az önkormányzati ülésekről, hiszen a gyakorlat az, hogy ami a nagy többségben lévő Fidesz-Kdnp-s pártkoalíció részéről érkezik előterjesztésre az simán jóváhagyásra kerül a képviselői összejövetelen, így csupán elég csak átfutni a bárki számára nyilvánosan elérhető Sopron Önkormányzatának oldalán az előterjesztéseket és “nyugodtak lehetünk”  hogy azok le is lesznek okézva, az ellenzéki próbálkozások pedig hamvába halnak úgyis, szóval nincs itt semmi szokatlan jó ideje. Azonban amiről most szó van, az bizony nem mindennapi történet. Legalábbis itt a nyugati szegletben. Főleg úgy, hogy nem is történt politikai változás Sopronban, ergo szó sincs arról, hogy az ellenzék hatalomra jutott volna és klasszikusan értelmezve politikailag “tisztogatna”. 

Szóval nézzük konkrétabban ezt a megbújó elbocsájtásos dolgot, ami nem mellesleg egy érdekes előterjesztési pontban szerepelt, mégpedig az ” Előterjesztetés Sopron Megyei Jogú Város 2019. évi költségvetéséről szóló rendeletének módosításáról” elnevezésűben. Ez  persze egy összefoglaló cím, sok adatot és rendeletet, módosítást rejt, azonban van egy olyan része, amely arról szól ( emberi nyelvre lefordítva )  hogy  jelentős számban csökkentik az önkormányzati dolgozók létszámát, illetve megszüntetnek olyan pozíciókat, amelyekre már nincs szükség vagy éppen eddig is betöltetlen volt.  Ez a mi számításaink  szerint ( ami egy hozzávetőleges információ, mondjuk úgy hogy tipp,  tehát nem hivatalos adat !!! ) körülbelül 40-42 pozíciót érint, ami a gyakorlatban azt jelenti hogy 32-34 fő marad így munka és jövedelem nélkül decemberben,  az adventi készülődés jegyében. Ez így persze időpontilag lehet egy kicsit túlzás, hiszen a javaslatot 2020. februárig kell végrehajtani, de a tényeket már minden bizonnyal most közlik az érintettekkel.   No de nézzük mit is írt az előterjesztés erről mint indoklási alap és mi is a határozati javaslat, ami persze elfogadásra került:

 

Printscreen a sopron.hu oldaláról

 

Egyszerű olvasatban azt is mondhatnánk, hogy racionalizálva lesz az álláshelyek száma és a költségtakarékosabb, költséghatékonyabb útra lép az Önkormányzat, ami akár üdvözlendő is lehetne, bár ez sovány vigasz mindazok számára, akik sajnos az álláskeresők táborát lesznek kénytelenek így gyarapítani a közeljövőben. Az már csak plusz adalék, hogy ez egy érzékeny időpontban történik, mégpedig november végén, így nagyon keserűvé téve sok család adventi időszakát, azt már meg sem említve, hogy az év végén illetve az év elején a legnehezebb elhelyezkedni mindenhol, hiszen sok helyen létszámstop van ebben az időszakban. De persze egy elbocsájtás soha nem jön jókor ….

Megdöbbentő lépés valljuk be, főleg így szinte közvetlenül az önkormányzati választások után azok irányába, akik nagy valószínűséggel mindent megtettek a kampány során azért, hogy azt sikerrel vegye az eddig is többségben lévő pártcsalád, ami azt is jelentette ( volna ) a számukra, hogy egy győzelem esetén biztossá válhat a megélhetésük még egy jó ideig az önkormányzatnál. Ami egyébként nem egyenlő a Fidesz-Kdnp-vel, legalábbis hivatalosan nem, de azért ez mindenhol úgy van, hogy a többségben lévő párt gyakorlatilag az önkormányzat maga, hiszen a felelős, vezetői pozíciókat minden Városházán az aktuálisan hatalmon lévő párthoz köthető személy tölti be.

No de ehhez kapcsolódóan  egy másik érdekesség is van, mégpedig az, hogy négy (!) új, felelősségteljes és minden bizonnyal jelentős költségtérítéssel járó pozíció létrehozására viszont sor kerülhet, mégpedig  “Önkormányzati tanácsadó, Főtanácsadó” posztoknak nevezett formában, akik felett a munkáltatói jogokat ( a rendelet szerint ) a Polgármester gyakorolja majd. Hogy ezek konkrétan  politikai pozíciókat takarnak, vagy inkább amolyan önkormányzati mindenességet azt konkrétan nem tudni, bár a leírás alapján azt lehet feltételezni, hogy amolyan titkárok lesznek ők, akik mindig,  mindent tudnak és nem utolsó sorban igazán bizalmi állásokat jelentenek majd.   Erről így ír az előterjesztés:

 

Printscreen a sopron.hu oldaláról

 

 

 

Ha most az elbocsájtásokra gondolunk, akkor Önkormányzat részéről azt is mondhatnánk,  hogy illik egyébként a Kormány politikai stratégiájába, hiszen ez is egyfajta rezsicsökkentés, azonban nem akarunk azokon az “utcára kerülő ” dolgozókon élcelődni akik ebbe a sajnálatos és megdöbbentő helyzetbe jutottak, talán csak annyit tudunk javasolni nekik, hogy együttérzünk velük és bízunk abban, hogy mihamarabb sikerül újra elhelyezkedniük.

Az új pozíciókat tekintve pedig, kíváncsian várjuk kik töltik majd be ezeket a posztokat, honnan, milyen vonalról érkeznek majd és milyen szerepük lesz Sopron életében.