Jávor Benedek (MSZP-PÁRBESZÉD) Sopronban az elérhető célokról és a jövőről beszélt

Sopronban járt Jávor Benedek Európa Parlamenti képviselő, akit a közelmúltban Brüsszelben az ÉV EP KÉPVISELŐJÉNEK is választottak környezetvédelem kategóriában.  A nagyon aktív politikus, aki nem mellesleg ismét indul a május 26-i választásokon a Várkerületen tartott sajtótájékoztatót illetve lakossági találkozót, ahol az MSZP-PÁRBESZÉD programjáról illetve céljairól is beszélt, de kitért a soproni munkaerőpiaci témakörre is, egész pontosan arra, hogy miért is kénytelenek az emberek a szomszédos Ausztriát választva ingázniuk a napi megélhetés miatt. 

fotó: Leczovics Zsolt

Jávor Benedek álláspontja szerint  veszélyes játékot játszik Orbán Viktor és a Fidesz, amikor saját alapelvükkel is szembe menve simulnak napról-napra jobban a szélsőjobboldalhoz és a szélsőjobboldal eszméihez. Az a legkevesebb, hogy a saját uniós pártcsaládjával is tönkreteszi a viszonyát, a nagyobb probléma az, hogy ezzel Magyarország és a magyar emberek életével és jövőjével játszik, pedig nem erre lett felhatalmazva. Orbán Viktor és a Fidesz feladata az lenne, hogy védje meg a magyarokat a létbizonytalanságtól, a múltba sodródástól és az elnyomástól, ehhez képest teljes mellszélességgel küzd azért, hogy kivezesse hazánkat az unióból, hogy Putyin rabszolgájává tegye hazánkat és elveszítsünk minden pozitívumot, amelyet az Európai Unió biztosít tagállamainak.

A politikus kifejtette, hogy nem véletlen az, hogy az Európai Néppártban már szinte semmilyen támogatást nem élvez Orbán Viktor és pártja a Fidesz, azonban jelzés értékű az, hogy  Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke azonban tárt karokkal várja a magyar miniszterelnököt.

fotó: Leczovics Zsolt

Jávor Benedek a problémák egyik csoportjára rávilágítva elmondta,  hogy Magyarország jövőjét tekintve az egyik legnagyobb fenyegetést a kivándorlás jelenti. A KSH adatai szerint csak tavaly 25 ezren, 2010 óta pedig több mint 170 ezren hagyták el az országot egy jobb élet reményében. Sajnos ezen nincs mit csodálkozni: az Orbán-kormány politikája nem hagy más lehetőséget a fiataloknak, hiszen megnehezítette a továbbtanulást, szinte lehetetlen lakáshoz és albérlethez jutni, az uniós fizetési átlagot nézve pedig messze a sereghajtók között kullogunk. Ezért kell egy olyan szociális Európát létrehoznunk, amely Magyarországon is lehetőséget biztosít a versenyképes fizetések eléréséhez, a lakhatáshoz és a normális megélhetéshez egyaránt.

fotó: Leczovics Zsolt

Hozzátette, hogy meglátása szerint a Fidesznek tehát inkább a kivándorlással kellene foglalkoznia ahelyett, hogy nemlétező migránsinvázióval ijesztgeti a magyar társadalmat. És ha már migráció,  egyre élénkebb az országon belüli vándorlás, ez sem véletlen. Sokan vannak ugyanis azok, akik bár nem hagyják el Magyarországot véglegesen, külföldön vállalnak munkát. Remek példa erre az a több száz ember, aki vállalta, hogy Sopronból és környékéről ingázik Ausztriába. A szomszédos országban ugyanazért a munkáért többszörös összeget lehet keresni, a magyar viszonylatokhoz képest pedig néhány tízezer forint is rengeteget számít a munkavállalóknak. Ez azonban több problémát is felvet: egyrészt az ingázók betelepülése miatt ezeken területeken megnő a már alapból is megfizethetetlen albérletek és maga a lakhatás ára. Másrészt hosszú távon ez a belső migráció az ország keleti részének elnéptelenedéséhez vezet, hiszen kevesebb a munka, kevesebb a fizetés és kevesebb a munkavállaló is.

Mindezeket összevetve az látszik, hogy Orbán Viktor és a Fidesz politikája egyenes utat épített Magyarországnak a leszakadáshoz és az elszegényedéshez, ezért kell minden erőnkkel azon dolgozni, hogy, az MSZP-Párbeszéd közös lista színeiben, 2019. május 26-án győzzünk az európai parlamenti választáson. – zárta szavait Jávor Benedek.

fotó: Leczovics Zsolt