Soproni közgyűlés: Sok dologban döntöttek és meglepetés ajándékot is kaptak a képviselők!

Megtartotta a 2018-as esztendő utolsó közgyűlését – amennyiben nem történik valami nagyon rendkívüli esemény – Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, ahol számtalan előterjesztést és rendeletet “tárgyaltak” illetve fogadtak el a képviselők. A rendes ülésen 13 pont került terítékre, amelyben többek közt a testület 2019-es ülésnapjainak meghatározása, a nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálata, utcaelnevezés, önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosítása, Sopron Megyei Jogú Város 2018. évi költségvetéséről szóló rendeletnek módosítása is került elfogadásra, illetve a kárpátaljai Csongor település részére nyújtott támogatás felhasználásáról hallhattak tájékoztatót a résztvevők. A rendkívüli ülésen 8 pont volt napirenden, ahol a témák között szerepelt például a Deák téren található multifunkciós épület hasznosítására benyújtott pályázatok elbírálása, a  magyarországi Légimentésért Alapítvány támogatása mellett a közelmúltban lakossági fórumon is középpontba került, a Balfi utcában megvalósuló Szociális és fejlesztő Központ feladatellátási támogatása az önkormányzat részéről, amit a Magyar Ökumenikus Szervezettel kötnek meg és amely 10 millió forintos támogatást jelent a szervezetnek a helyi  általános támogatások keretéből. A rendes ülés pontjairól egyébként ITT, a rendkívüli ülés előterjesztéseiről pedig ITT lehet részleteket olvasni.

A városháza sokat megélt székei. / fotó: cyberpress.hu

 

A közgyűléshez tartozik az is, hogy két ellenzéki politikus Jakál Adrienn ( Párbeszéd ) és Szalai László ( DK ) meglepetés ajándékkal is készült a kormánypárti színekben dolgozó önkormányzati képviselőknek, ami a napokban is tartó belpolitikai események illetve tüntetések kapcsán került amolyan napirendeken kívüli eseménnyé a krónikások számára. Elértük Jakál Adriennt, akitől egy villáminterjút kértünk az ajándékozással kapcsolatban:

Jakál Adrienn / fotó: cyberpress.hu archívum

 

cyberpress.hu: Úgy tudjuk Szalai László képviselőtársával az esztendő utolsó soproni közgyűlésén ajándékkal lepték meg a FIDESZ-KDNP frakcióban helyet foglaló képviselőket. Mi volt az pontosan?

Jakál Adrienn: Ez egy nyomtatvány volt igazából, ami azt a sokak által követelt 5 pontot tartalmazza, amit a fővárosban az országgyűlési képviselők  szerettek volna beolvasni az MTVA székházban. Mi arra kértük a helyi FIDESZ-KDNP-s képviselőket,  hogy a helyi önkormányzati tulajdonú városi televízióban olvassák be azokat, hiszen ők gyakran szerepelnek abban.

kép forrása: facebook

cyberpress.hu: Jutott ebből Dr. Fodor Tamás polgármesternek illetve Dr. Simon István alpolgármesternek is? Ezt kérdezzük annak tükrében, hogy igazából azért  mégiscsak ők azok, akik gyakrabban  szerepelnek a város televíziójában.

Jakál Adrienn: Természetesen az ő helyükön is elhelyeztünk belőle.

cyberpress.hu: Hogy fogadták a kormányzópárt helyi önkormányzati képviselőinek tagjai az ajándékot? Milyen reakciókat váltott ez ki?

Jakál Adrienn: Ketten visszaadták, a többiek nem tudom mit tettek vele. Láthatóan viszont nem volt túl nagy sikere.

kép forrása: facebook

cyberpress.hu: Bár minden bizonnyal nem voltak jelen, de ide kívánkozik a kérdés, hogy a helyi médiát működtető Soproni Kommunikációs Központ ügyvezető igazgatója  Harka Zoltán illetve főszerkesztője Gaál-Tóth András is kapott az említett ajándékból? Kérdezzük ezt azt azért, mert mégiscsak az lenne a kézenfekvő, hogy a híradót gyártó vezetők is értesüljenek a kérésről. 

Jakál Adrienn: Nem, ők nem kaptak, mivel a helyi önkormányzati  média is hasonló elveken működik mint az országos, így nem gondolom, hogy felsőbb jóváhagyás nélkül kapnának engedélyt a beolvasásra. Ezért gondoltuk inkább azt, hogy a Sopron TV képernyőjén rendszeresen szereplő  Fideszes képviselőkhöz fordulunk, hiszen nekik van esélyük beolvasni. Persze nincsenek illúzióim, nagyon meglepődnék, ( persze pozitívan ) ha valamelyik képviselőnek valóban lenne bátorsága beolvasni az 5 pontot, hiszen minden bizonnyal van egyfajta pártfegyelem,  amit bármi áron követni kell és ez nagy valószínűséggel nem felelne meg a követendő elvárásoknak.

cyberpress.hu: Mit gondol a képviselőasszony van arra esély, hogy a közeljövőben ellenzéki politikusok is kifejthetik álláspontjukat a helyi önkormányzati televízióban vagy éppen annak online oldalán?

Jakál Adrienn: A tendencia sajnos nem erre mutat. A tüntetésre is meghívtam őket, és nem tudok róla, hogy ott lettek volna. Legjobb esetben negatív üzenetű hír gyártására látok sajnos csak esélyt a részükről. Amit országosan képviselnek az állami csatornák, azt képviseli itt a Sopronmédia.

kép forrása: facebook

 

cyberpress.hu: Utolsó kérdésként pedig, mi a véleménye arról a friss hírről hogy Áder János jóváhagyta a rabszolgatörvényként elhíresült  munkatörvénykönyv módosítást?

Jakál Adrienn: Nem láttam a híreket még, hiszen most lett vége a közgyűlésnek, de ha ez valóban ma megtörtént, akkor egyértelmű számomra az, hogy  Áder János nem az embereket, hanem Orbán Viktor utasításait követi. Az elmúlt napok tüntetései bebizonyították azt, hogy az  embereknek elegük van, ennek többek közt a  soproni tüntetés is bizonyítéka. A tiltakozási hullám folytatódni fog, itt Sopronban is folytatni fogjuk. Úgy látszik nehezen értik meg a valódi konzultációt.

  • Fotókon az új soproni elkerülő út

    Május elején átadták az északnyugati elkerülő utat Sopronban, a 8647-es út tehermentesítő funkciója mellett egy régen várt fejlesztést is magával hozott. Hiánypótló, hiszen összeköttetést teremtett