A Fertő tóból kifogott halat ugyan még nyugodtan meg lehet enni, azonban azok már olyan higanyszint tartalommal bírnak, amelyek a megengedett ( fogyasztási ) érték legmagasabb fokához járnak közel. – számol a bvz.at a Bécsi Egyetem vegyészére Franz Jirsa eredményeire hivatkozva.
Mint ahogy a cikk írja, az elmúlt években Franz Jirsa és a Szervetlen Kémiai Intézet munkatársai a Fertő-tó nyolc fajából 133 halat vizsgáltak meg. A nagyobb példányokban, mint például a süllő, a sügér és a csuka átlagosan 0,49 milligramm higanyt találtak a kilogrammonkénti színhúsban. Igaz, ez éppen nem éri el a 0,50 milligramm / kilogramm uniós határértéket azonban jelentősen meghaladja az osztrák “környezetminőségi célt” ami 0,02 milligramm. Arra kérdésre, hogy hogyan kerül ilyen mértékben a higany a Fertő tavi halakba, még nincs egyértelmű bizonyíték, azonban a feltételezések szerint a légköri lerakódás is nagy szerepet játszhat ebben, ami gáznemű formában vagy a részecskékhez kötve rakodik le a tó vízében és ezáltal a halak szervezetében. Ami biztos, hogy a környezetvédelem tekintetében az embereknek nagy felelősségük van abban, hogy csökkentsék a károsanyag kibocsájtást, hiszen ezzel nem csak a természetet és az állatokat, hanem saját szervezetünket is károsítják.