Ünnepség volt a Károly-kilátónál (képek)

Nyolcvanegy évvel ezelőtt adták át a Soproni-hegység 398 méter magasságú hegyormán található a 21 méter magas, három emeletes kőépületet, amely Károly-kilátó néven ismert. A Romwalter Károly által építettet – akinek neve előtt tiszteleg a mai kilátó – egykor faszerkezetű építmény hosszú távon nem bizonyult tartósnak, javítása költséges lett volna, így a Soproni Városszépítő Egyesület a soproni Ybl-díjas építész Winkler Oszkár tervei alapján, terméskőből építtetett a hely méltóságához megfelelő kilátót., amelynek átadása 1936. június 12-én volt.

 

A Kilátó Napján tartott ünnepségen  Dr. Farkas Ciprián, tanácsnok, önkormányzati képviselő, Dr. Józan Tibor, a Városszépítő Egyesületi elnöke,  valamint Bánáti László, A TAEG Zrt. Parkerdei és Kommunikációs igazgatója mondtak ünnepi beszédet.

Dr. Farkas Ciprián a város önkormányzata nevében mondott köszönetet mindazoknak, akik a kilátó megóvásában, népszerűsítésében valaha illetve ma is aktívan szerepet vállaltak és vállalnak valamint hozzátette azt is, hogy minden soproni és Sopron környéki ember minden bizonnyal őriz valamilyen emléket a város emblematikus épületével kapcsolatban, amely mind a mai napig a leglátogatottabb építmények közé tartozik városunkban. Mára, köszönhetően a közös együttműködésnek megvalósulhatott az épület köré egy olyan környezeti kialakítás is – vadászház, büfé, játszótér –  ami mára talán még jobban fókuszba állította a kilátót a családok számára, ahol a magasból nyújtott kilátás mellett igazi családi élményeket is kínál.

Dr. Józan Tibor, a Városszépítő Egyesületi elnöke felidézte a kilátó történetét és az abban jelentős szerepet vállalok tevékenységének fontosságát, amely mind a mai napig komoly jelentőséggel bír, hiszen olyan örökséget és egyben értéket hagytak a városra, amely Sopron hírnevét és látványosságainak mennyiségét is növeli egyben.

Bánáti László elmondta, hogy a Soproni Parkerdő az ország második leglátogatottabb parkerdeje, a pilisi után, aminek egyik fontos, legismertebb eleme, és a város értéktárának is fontos része a Károly-magaslatra emelt kilátó. A páratlan panorámával bíró kilátót évente százezer turista keresi fel, hogy gyönyörködhessenek a Fertő-tájban, az Alpok vonulataiban, vagy tisztább időkben akár a pozsonyligetfalui lakótelepekben. Bánáti László a közeli  terveikről is szólt, hiszen kialakításra kerül itt egy 250 méter hosszú lombkorona ösvény a közeljövőben, amely által még vonzóbb lehet a kirándulók számára a Soproni Parkerdőnek ezen része.

Az ünnepséget Ács Tamásnak, a Soproni Petőfi Színház színművészének előadása zárta, majd a Taschner Pincészet jóvoltából egy-egy pohár bor mellett beszélgetések és a közös emlékek felidézése mellett ünnepeltek a résztvevők.

 

fotók: Leczovics Zsolt

cyberpress.hu