Saját zárkáikat építik a rabok

120 fogvatartott elhelyezését teszi lehetővé az a férőhelybővítési projekt, amely jelenleg is zajlik a Váci Fegyház és Börtönben fogvatartottak munkáltatásával.

1
fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A Váci Fegyház és Börtön területén található, korábban tiszthelyettes-képző iskolaként funkcionáló háromszintes épületet fogvatartottak építik át, amely eredményeként várhatóan 2017 decemberében 120 fogvatartott elhelyezését teszi lehetővé majd az új körlet. Az ilyen módon nyert új elhelyezési lehetőségekkel az intézeten belül jelentősen csökkenthető a telítettség. Az építkezés két ütemben valósul meg.

A férőhelybővítési beruházás első üteme 44 munkanapon át, 30 fő fogvatartott bevonásával, több mint 8500 munkaóra alatt készült el. E mellett a 32 fő elhelyezését biztosító új körlet berendezési tárgyainak többségét belső ellátás keretében, a fogvatartottakat foglalkoztató bv. gazdasági társaságok gyártották. Az új körletrész kialakítása az Európa Tanács ajánlásának megfelelően, az Európai Börtönszabályok figyelembevételével történt.

Az építkezés második üteme során további 88 fogvatartott befogadására és elhelyezésére alkalmas részleget alakítanak ki, amelynek munkálatai jelenleg is zajlanak. A beruházás ünnepélyes átadása 2017 decemberében várható.

2
fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A projekt során fogvatartotti elhelyezési körletrészek, raktárhelyiségek, közlekedő folyosók, irodák, mosdóhelyiségek, operátor helyiség, egészségügyi részleg, könyvtár és tantermek kialakítása történik. A közel háromezer négyzetmétert érintő építkezésben 15 hónapon át napi 6,5 órában 30 fogvatartott vesz részt. A felújításba olyan elítélteket vonnak be, akik az intézet által szervezett, két év alatt elvégezhető szakmaképzésen vettek részt. Az OKJ-s végzettséget biztosító képzésben résztvevők segítségével, a kötelező gyakorlatok során a kőműves-hidegburkoló, valamint szobafestő-mázoló szakmunkás tanulók munkájának köszönhetően folyamatosan újul a börtön.

 

3
fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
6
fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
9
fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a fogvatartottak reintegrációjának, vagyis társadalmi beilleszkedésüknek elősegítése. Uniós és hazai forrásokból hiányszakmák oktatásával a szabadulás után is hasznosítható tudást ad a szervezet az elítélteknek. A fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményeink példaértékűek Európa-szerte. A célkitűzéseinknek megfelelően bővítettük a fogvatartotti foglalkoztatás mértékét, így a tavalyi év végén a foglalkoztatási arány meghaladta a 88 %-ot. Ez a szám magában foglalja a munkáltatást, az oktatást és a szakképzéseket is. A szakképzések főként olyan hiányszakmákban folynak, amelyekben a szabadultak később el tudnak majd helyezkedni, míg a börtönökben folyó oktatás során, a szakmák kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy azok illeszkedjenek az adott térség munkaerő-felvevő piacához.

 

Cikkünk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szíves engedélyével készült.

cyberpress.hu