Nézzük mi a helyzet a soproni levegőminőséggel

Országos probléma lett a levegőminőség illetve a szálló por értéke hazánkban, ami által több városban is hoztak intézkedéseket. A fővárosban a személygépkocsik használatára vonatkozó szükség rendelet bevezetését dobták be a közösbe, de például Szegeden a tömegközlekedés ingyenes használatával próbálják rávenni az embereket arra, hogy egy kicsit javítsák a levegő minőségét vagy legalábbis szinten tartsák azt, amíg valami nagy szél nem takarítja ki a szmogot a város légteréből. No de mielőtt kitörbe a pánik Sopronban is, nézzük mi a helyzet a leghűségesebb város légterében.

levegő 1
A táblázat az aktuális soproni adatokat mutatja / forrás: legszennyezes.hu

A táblázatban jól látható, hogy annak ellenére, hogy azért nincs Sopron levegőminősége a csúcson, azért a helyi értékek még a tűrhető illetve az elfogadható kategóriában vannak, ami dióhéjban azt takarja, hogy a levegő szennyezettsége az egészségügyi határérték alatt van. A szennyezettség jelenlegi szintje azonban hosszú távon már okozhat egészségügyi problémákat, de azok nagyságrendje még nem jelentős. Mindezt a soproni mérőállomásra hagyatkozva állapította meg a Válaszúton Alapítvány honlapja a legszennyeszes.hu. A leghűségesebb város jelenlegi összesített szmog-indexe pedig 32.9, ami szintén a tűrhető kategóriában van. Az oldal pár napra előretekintve megmutatja azt is, hogy mi várható légterünkbe:

levegő 2
Az előrejelzés szerint Sopron a tűrhető kategóriában marad / forrás: legszennyezes.hu

Egészségügyi javaslat:

Érzékeny csoportok: A légszennyezettségre különösen érzékenyek esetében érdemes megfontolni, hogy a nagyon intenzív kültéri sportot, vagy nehéz fizikai munkát átütemezd, ha tüneteket észlelsz magadon.
Átlagos népesség: A levegő minősége nem ideális, de nincs szükség óvintézkedésekre.

 

Az alábbi képen pedig a kolléganő azt mutatja be, hogy jelenleg a szálló pornak még képes ellenállni az ember, mert tűrhető kategóriában van, azonban a szálló táblának már nem. Ezt összegezve úgy gondoljuk, a repülő közlekedési táblák jelenleg nagyobb veszélyt jelenthetnek ránk 😉

giphy

 

 

forrás: legszennyezes.hu

cyberpress.hu