Népszavazás lehet arról, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen!

Egy választó bedobja szavazatát az urnába Jakabszállás 2-es számú Szavazókörében, a Bács-Kiskun megye 3-as számú választókerületében. Megkezdődött a 2010-es országgyűlési választás első fordulója. Pártokra, képviselőjelöltekre szavaz az ország, a hatodik szabad országgyűlési választások első fordulójában. A több mint 3100 településen kialakított csaknem 11 ezer szavazókör reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várják a mintegy 8 millió választásra jogosultat, köztük több mint 100 ezer első választót. A nem hivatalos eredményeket várhatóan este 11 óra körül ismertetik az Országos Választási Központban. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Úgy tűnik, hogy népszavazás lehet arról, hogy december 24-ét munkaszüneti nappá nyilvánítsák hazánkban, ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén hitelesítette az erre irányuló népszavazási kérdést, amely kérelmet Bíró Zoltán magánszemély nyújtott be. A Nemzeti Választási Bizottság  ( ami egyébként 12 tagú, de 10 fő volt jelen, ami határozatképes ) 10 igen és 0 nem szavazattal hitelesítette az alábbi szövegezésű kérdést:

 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?”

Az NVB határozata azonban még nem jogerős, hiszen azzal szemben 15 napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál. Abban az esetben ha nem érkezik jogorvoslat a fenti időszak alatt, akkor indulhat a csaknem négy hónapig tartó aláírásgyűjtés, ami ha sikeres és eléri a törvényben meghatározott érvényes támogatást,  akkor majd az urnáknál lehet voksolni, hogy támogatja-e a kezdeményezést hazánk lakossága.

 

Az idei évben egyébként december 24-e vasárnapra esik, ami azonban rengeteg ágazatban munkanap így is, szóval elméletileg még lehetséges, hogy ha minden úgy alakul, akkor például a kereskedelemben dolgozók is megpihenhetnek majd.

 

 

nyitókép forrása: hirhatar.com

cyberpress.hu