Már nem vágtat a soproni lakáspiac, az árak tekintetében azonban még mindig csak a főváros előzi meg

Sopron - Aranyhegy panoráma drónfelvételen / cyberpress.hu archívum

A lakáspiaci kereslet bővüléséhez felzárkózott a kínálati oldal is, az eladók azonban a biztató tendenciákon felbuzdulva egyre többször túlárazzák az ingatlanokat. A vevők ezzel párhuzamosan körültekintőbbek a választásaik során, így kevesebb lakás talál szinte azonnal új gazdára a piacra kerülése után, illetve nem adják meg azt az árat, ami a hirdetésben meghatározásra került, az üzletet 5-10% körüli alku után ütik nyélbe.

Még mindig elmarad a válság előtti szinttől az újlakások száma

Az építőipar idén kezdi visszanyerni lendületét, januárban 18,5%-kal emelkedett a termelés éves összevetésben. A szakértők véleménye szerint a szektor jövőjét a jelenlegi kedvezményes – 5%-os – áfakulcs és a munkaerőhiány kérdése fogja meghatározni. A lakásépítési kedv elsősorban Budapesten és a nyugati országrészben élénk, február végén a folyamatban lévő projektek 44%-a a fővárosban, 15%-a Győr-Moson-Sopron megyében koncentrálódott. Év végéig mintegy10-15 ezer lakás átadását várják az elemzők, amely elsőre soknak tűnhet, a válság előtti 30-40 ezres nagyságrendtől azonban jelentősen elmarad. Az is kérdéses, a fejlesztések közül mennyi készül el időben, a nem megfelelő kapacitások miatt ugyanis csúszásokra lehet számítani.

 

Lassult a lakásárak emelkedése Sopronban

A használt lakások piacán tavaly országos szinten visszafogott áremelkedés érvényesült, mely mögött az egyes területek közötti nagymértékű eltérések húzódtak. A legnagyobb változás a fővárosban és a népszerű vidéki nagyvárosokban mutatkozott, míg a községekben csökkenés jelentkezett. A Sopronban eladó lakások a hazai szintnél kisebb mértékben drágultak, a téglalakások szegmensében stagnáltak, a panellakások esetében pedig 3%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. A családi házak piacán ennél dinamikusabb, 7%-os áremelkedés mutatkozott, a típus átlagos Ft/m2 árai a panellakásokéval közel megegyezőek. Idén a városi ingatlanpiacon az árak nem változtak a tavalyi év végéhez viszonyítva.

Az átlagos ingatlanárak változása Sopronban
Az átlagos ingatlanárak változása Sopronban (Ft/m2)

A soproni lakásárakra ugyan nem jellemző a nagymértékű emelkedés, azonban az ország egyes népszerű nagyvárosaihoz képest továbbra is kiemelkedő az árszínvonaluk. A városban eladásra kínált lakások Győr, Debrecen, Szeged és Pécs átlagárainál 12-60%-kal magasabbak, ezt a szintet csak a főváros előzi meg mintegy 18-42%-kal. Az érdeklődők körében a legnagyobb népszerűségnek a használt lakások szegmensében a két-, illetve háromszobás ingatlanok örvendenek, melynek egyik oka, hogy akik nagyobb otthonra vágynak, a csok miatt inkább az újépítésűek közül szeretnének választani.

Átlagos lakásárak az ország egyes nagyvárosaiban
Átlagos lakásárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2)

Stabilizálódhat a piac

Idén az újlakások egyre nagyobb térhódítása várható, melyek árai tovább bővülhetnek. Ez elsősorban a kivitelezési költségek emelkedésére vezethető vissza, melyet a vevőkre hárítanak. A használt lakások szegmensében a stabilizáció lehet jelen, illetve egyre kevesebb túlárazott ingatlan megjelenésére lehet számítani.

Forrás: Ingatlannet.hu

cyberpress.hu – nyitókép: archívum