Lendületben Sopron fejlesztése – Modern városok program alapkőletétel

Sopronba érkezett szerda délelőtt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki a Modern városok program soproni fejlesztéseivel kapcsolatban tett látogatást a városházán ( melyek közül a történelmi belváros rekonstrukciós munkálatai már folyamatban vannak  ) valamint elhelyezte a megvalósuló program alapkövét a Templom utcában.

9 (Medium)
fotó: cyberpress.hu

Sopron volt az első helyszín egyébként, ahol Magyarország kormánya nevében Orbán Viktor miniszterelnök a városvezetéssel a program által kínált fejlesztési projektet megkötötte ( ez közel 300 milliárd!!! forintos fejlesztés )  aminek köszönhetően  – mondhatjuk bátran – talán soha nem látott rekonstrukciós és egyéb projektek, beruházások valósulnak meg szeretett városunkban.

Tényleg csak pár dolgot kiemelve ebből a programcsomagból –  ami miatt nevezhetjük nyugodtan Sopron életében történelmi mérföldköveknek a beruházásokat –  ide tartozik az M85-ös gyorsforgalmi út megépítése a Csorna-Sopron-határátkelő szakaszon, a történelmi belváros megújítása, a múzeumnegyed kialakítása,  a fedett uszoda építése, a Lövérek program vagy éppen a Fertő standrészének rehabilitációja is.  Ezekről már több ízben mi is ejtettünk szót, melyek valóban nagyszabású projektek, azonban most jött el az ideje annak, hogy egy alapkő is megörökítse a program indulását illetve megvalósítását.

7 (Medium)
fotó: cyberpress.hu

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Templom utcai alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarország gazdasága szempontjából kiemelten fontos az 1990 előtt méltatlan módon elfeledett vidéki városok fejlesztése. Szükség van arra, hogy minden megyében legalább egy-két olyan központi város erősödjön meg, amely a térségnek munkalehetőséget és növekedési potenciált teremt, és amely a kornak megfelelően, minden területen minőségi szolgáltatást tud majd nyújtani. Az M85-ös gyorsforgalmi út építésével kapcsolatban elmondta, hogy ennek a megvalósítása egy indokolt és jogos kérés volt a városvezetés és ezáltal a térség lakosainak részéről, amely igény megvalósítása mellé állt a kormány, hiszen nagy szükség van arra, hogy a közlekedési lehetőségek által aktívabban tudjon bekapcsolódni Sopron és környéke az ország vérkeringésébe. Ide vonatkozóan hozzátette, hogy az M85 gyorsforgalmi úthoz az engedélyes tervek elkészültek, amely által még ebben az évben megindíthatják a közbeszerzési eljárást. Ebben a fejlesztési ciklusban az említett Csorna-Sopron-határ szakasz közötti mintegy 60 kilométeres út elkészülhet, a költségvetési forrás ehhez rendelkezésre áll.

17 (Medium)
fotó: cyberpress.hu
15 (Medium)
fotó: cyberpress.hu

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte, hogy a Modern városok program fejlesztései jelentős mérföldkövek a város életében, hiszen ezáltal olyan beruházások valósulnak meg és olyan mértékben, melyek valóban történelminek nevezhetőek. Az alapkőletétel helyszínén, a történelmi belvárosban február óta tartanak már a munkálatok, ahol többek közt a vízi közművek és az útburkolatok teljes cseréje zajlik, de ide kapcsolódva ebben a városrészben a terek is megújulnak illetve a szobrok díszkivilágítására is sor kerül a programnak köszönhetően, amely beruházás összeg közel 2 milliárd forintba kerül és várhatóan 2018 szeptemberéig tart majd.

10 (Medium)
fotó: cyberpress.hu

 

 

cyberpress.hu